55 дарители на Регионалния исторически музей получиха свидетелства за даренията си

Над 200 експоната са постъпили в музейните фондове през годината

 

55 ДАРИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИХА ДАРИТЕЛСКИ СВИДЕТЕЛСТВА НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ, която се проведе на 1 ноември. Вече 13 г., по традиция в Деня на народните будители музеят показва даренията, постъпили във фондовете му през годината, и награждава дарителите си. Освен грамоти те получиха и карти за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година. Тържеството беше в музея „Възраждане и Учредително събрание“, където е подредена и изложбата с последните дарения.

Над 200 експоната са постъпили в музейните фондове през годината. Сред тях най-многобройни са етнографските материали, които са различни предмети и пособия от бита, тъкани и др. Сред постъпленията има и вещи от времето на социализма, включително и абитуриентска рокля от 1981 г. В изложбата, наречена „Заедно да съхраним историческата памет“, бяха включени купи и медали на световния шампион по щанги Румен Русев, спечелени от национални, европейски и световни шампионати от 1970 до 1975 година. Отличията на великотърновския спортист бяха откупени и предоставени на музея от анонимен дарител.

Посетителите имаха възможност да видят документи и снимки от архивите на стари търновски фамилии, както и вещи и ценности, които са принадлежали на бивши кметове на старата столица. Сред тях са мраморната мастилница и попивателна на Димитър Раев, кмет на Търново в периода 1923 – 1928 г., книжки с авторски стихове от наследилия го на поста до 1932 г. Владимир Даскалов, и кама, копие на камата на Левски, подарена от ВВОУ „Васил Левски“ на инж. Емануил Серафимов, управлявал болярския град от 1990 до 1991 г.

Шестгодишната Ралица Пенчева е най-малкият дарител на музея тази година. Тя е предоставила вотив – оброчна фигурка, която показва човек или част от него, давана на църквата в знак на молитва и надежда за изцеление на човек или крайник. Дарената метална пластина е семейна молитва за рожба момиче, много популярна в периода от Освобождението до 1944 г. Ралица дойде на тържеството заедно с баща си подполк. Евгени Пенчев, който е един от най-ревностните пазители на историята и член на клуб „Традиция“.

Другият млад дарител, който получи грамота, беше четвъртокласничката Яна, която е внучка на арх. Теофил Теофилов. Тя и нейните близки са решили да предоставят на музея лични вещи на големия търновски архитект, който е бил и кмет на Велико Търново. „И по този повод искам да припомня, че в нашите фондове имаме вече достатъчно вещи и документи, които са принадлежали на търновски кметове. Затова е време да обособим зала на кметовете и там да подредим цялото богатство“, коментира директорът на музея Иван Църов.

ВЕНЕТА КАМБУРОВА, КОЯТО ПРИСТИГНА ОТ СОФИЯ, БЕШЕ ПЪРВИЯТ ДАРИТЕЛ, КОГОТО ИВАН ЦЪРОВ ПОВИКА НА СЦЕНАТА. Тя получи своето дарителско свидетелство и веднага направи още едно дарение. Тя остави на музея кожена чанта на крупния търновски търговец Стефан Камбуров, участник в Цариградския църковен събор от 1871 г. „Аз съм правнучка на този човек, а чантата е изключително интересна, разделена е на 12 отделения, които са точно колкото месеците на годината. И всяко отделно поле носи името на съответния месец“, обясни г-жа Камбурова, която дари на музея и няколко снимки. На едната е Стефан Камбуров, на другата – неговият зет Георги Кирков, който е бил депутат в Учредителното събрание и автор на първия препис на Търновската конституция. Същият този Георги Кирков е бил пълномощен министър в Лондон и Париж и е основател на Картографския институт в София. „Той е бил съпруг на най-голямата леля на баща ми и тази ми баба всъщност е дъщеря на търговеца Стефан Камбуров“, разказа още Венета Камбурова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *