Съдби

Държавата обрича шестгодишния Матеяс заради липса на протокол от несъществуваща лекарска комисия

Анета Димитрова от стражишкото село Камен попада в абсурдна ситуация в търсене на шанс за качествено лечение на сина си. Шестгодишният Матеяс Златев е дете с увреждане и няколко други придружаващи заболявания. Жената от години води момченцето по различни медицински специалисти и прави проучване къде могат да приложат най-ефективната терапия за него. Получава оферта за 45 000 евро за присаждане на стволови клетки в Сърбия. Сумата обаче е непосилна за семейството и то решава да кандидатства за финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина. Желанието да получи подпомагане обаче е пресечено още в зародиш, тъй като сред необходимия набор от документи трябва има протокол от лекарска консултативна комисия по детска неврология, а такова звено в България НЯМА.

Матеяс още от поемането на своите първи глътки въздух се бори да оцелее. Той се появява на бял свят в началото на седмия месец от бременността, когато Анета е на гости в Русе. Ражда се със спешно секцио, а след раждането получава асфиксия и не диша в продължение на десет минути. Остава в болницата цели два месеца, а след това е преместен за специализирани грижи в Дом „Майка и дете“.

„Когато отидох да си го прибера, ми казаха, че е с увреждане и ако се откажа от него, ще ме разберат. Здравословните му проблеми и за секунда не ме разколебаха, защото той е моя плът и кръв и нямаше сила на земята, която да ме накара да си тръгна без него. Прибрахме се в Камен и започнах да се грижа за Матеяс като за здраво дете. Виждах обаче, че той е различен, и скоро след това започнах да търся лекари, които да го диагностицират и да го лекуват“, споделя Анета.

След като нито един лекар във Велико Търново не успял да каже какъв е здравословният проблем на детето, майката се насочила към специалисти в Плевен. Там стигнали до заключението, че става дума за наличие на вътрешна хидроцефалия, епилепсия, астма и желязодефицитна анемия. Когато Матеяс навършил година и половина, детски медици установили, че момченцето има и детска церебрална парализа.

„Постъпихме за лечение в Плевен. Направиха му изследвания и ни насочиха към ортопеда д-р Янаки Янакиев в Пловдив. Той обясни, че се налагат пет операции на крачетата за отпускане и удължаване на сухожилията. Първата интервенция беше на 2 юли 2015 година. Към момента вече са му направени и петте. Преминахме няколко курса на рехабилитация. Продължихме да търсим най-доброто за Матеяс. В началото на годината го заведохме на ядрено-магнитен резонанс, за да установим до каква степен са уврежданията в мозъка. Лекарите засякоха 30 мм киста, която трябва да се следи дали расте“, сподели Анета.

Веднага след това се заела да издирва болница, в която шестгодишното й дете да продължи лечението си. Най-голяма надежда дал д-р Джихан Абазович от Нови Сад, Сърбия. Той предложил три процедури по имплантиране на стволови клетки. По този начин може да се постигне повишаване на капацитета на действие на увредените клетки и вероятно ще доведе до това малчуганът да проговори, да повиши умствените си възможности и т.н. След интервенциите ще е необходимо отново да премине рехабилитация.

„Трите процедури струват 45 000 евро, а рехабилитацията в Турция е 2000 евро. Това са непосилни суми за нас, затова реших да кандидатстваме за финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина. Оттам обаче ми обясниха, че в набора документи трябва да има протокол от лекарска консултативна комисия по детска неврология, декларираща състоянието на Матеяс. Звъннах в здравното министерство, за да питам къде има такава комисия, оттам ме препратиха към Районната здравноосигурителна каса във Велико Търново. От касата казаха, че в областта няма такава комисия, защото, за да се сформира, са нужни трима детски специалисти по неврология. Посъветваха ме да започна да звъня по другите региони с надеждата, че в някоя от тях ще има. Оказва се, че такава няма в цяла България“, заяви майката. Тя е разочарована, че институциите само си прехвърлят топката, и не губи надежда, че благодетели могат да помогнат за набиране на нужната сума.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *