1920 четения

Година след ремонт за 690 хил. лв. историческата гара Трапезица се разцепи

РЕМОНТЪТ НА ГАРА ТРАПЕЗИЦА, ЗА КОЙТО ДЪРЖАВАТА ПОХАРЧИ 690 ХИЛ. ЛВ., ИЗДЪРЖА САМО ГОДИНА. Огромни пукнатини са се образували по фасадата и основата на историческата сграда в подножието на едноименния хълм. Някои от тях, особено от южната страна, са от по няколко метра. Гарата има своето важно място в историята на България. На 22 септември 1908 г. тук слиза цар Фердинанд и пешком се отправя до храма „Свети Четиридесет мъченици”, където прочита декларацията, с която обявява Българската независимост. На няколко пъти Община В. Търново поиска права върху нея, но не ги получи, а вместо това БДЖ направи ремонт, който бе извършен през 2018 г. от фирма „Трейс” с няколко подизпълнителя от Велико Търново.

Непосредствено до гарата е изградена първата станция на фуникуляра за 3 млн. лв., направен неотдавна, а идеята бе през гара Трапезица да се осигурява достъпът на туристи до средновековната крепост. Независимо че за маломерния обект са похарчени значителни средства, явно реконструкцията е направена калпаво, пък е видно даже за неспециалисти. На много места фугите от плочниците са изронени и в тях започва да навлиза влага. През зимата със сигурност ще последва замръзване и разширение и щетите ще са още по-големи. Цепнатини зеят и в стените на гарата. „Или не са изпълнени технологическите изисквания и спецификациите на материалите, или са ползвани нискокачествени. Явно е работено през пръсти, негодуват посетители.

Иначе замисълът на възложителя бе прекрасен – за превръщането на гарата в действаща и със статут на музей. Идеята бе още от 2007 г., но десетина години чакаше реализация, а Община и държава бяха в непрекъснат писмовен диалог за нея.

По закон изпълнителите носят и петгодишен гаранционен период за ремонта, а само от БДЖ и транспортното министерство зависи дали ще активират клаузата по договора си с изпълнителите. Подобно нещо Община Велико Търново направи за площад „Цар Иван Асен” пред крепостта Царевец заради разцепени настилки.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

Един коментар за “Година след ремонт за 690 хил. лв. историческата гара Трапезица се разцепи

  • 04.01.2020 в 18:27
    Permalink

    Замисълът бе прекрасен……. и се оказа че моожем да вземем пари…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!