304 четения

Изборните битки на балотажите преминаха при значителна активност. До 17:30 ч. най-много хора отидоха до урните в Златарица, най-малко – в Горна Оряховица

41,81% БЕШЕ АКТИВНОСТТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА ВТОРИЯ ТУР НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ. В три общини – Горна Оряховица, Лясковец и Златарица, и в още 26 населени места имаше балотажи.

Отново най-активни бяха избирателите в Златарица, които на втори тур избираха кмет между Пенчо Чанев, кандидата на ВМРО-БНД и Михаил Ганев, кандидата на „БСП за България“. 61,48% избирателна активност беше отчетена в тази община към 17:30 часа, когато общинските избирателни комисии засичат за последно активността в изборния ден. Според справката на пресцентъра на Областна управа, в Златарица от имащите право на глас 3699 избиратели, към този час до урните са отишли 2274.

36,15% беше активността към 17:30 часа в община Горна Оряховица, където е отчетена и най-ниската избирателна активност на втория тур в областта. 40 184 са избирателите в общината, правото си на глас до този час бяха упражнили 14 526 души.

Жителите на община Горна Оряховица избираха кмет между кандидатите на ГЕРБ Добромир Добрев и на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Явор Божанков. Освен в общинския център, в още пет населени места в общината имаше балотажи – в Долна Оряховица, Драганово, Крушето, Писарево и Върбица. В Долна Оряховица на балотаж се срещнаха издигнатият от „Демократична България“ Йордан Байчев и Йордан Бойчев от ГЕРБ. В Крушето до втория тур стигнаха Дианка Лилова от ГЕРБ и Ивелина Георгиева от Местна коалиция „Съюз на демократичните сили” (СДС, „Воля“, БЗНС, „Глас народен“). В Писарево – Ахмед Мустафов от ДПС и Мехмед Мехмедов от ГЕРБ. Във Върбица битката беше между Йордан Петров от ГЕРБ и Чавдар Мутафов от ДПС. В Драганово избираха между Светослав Иванов от ГЕРБ и Соня Илиева от Коалиция „БСП за България”, АБВ, „Движение 21“.

Активността в Лясковец беше 43,38%. Там на втори тур се срещнаха кандидатите на ГЕРБ Ивелина Гецова и на Земеделския съюз „Александър Стамболийски“ Васил Христов. Балотажи бяха проведени и в две от селата на община Лясковец – Драгижево и Мерданя.

В две населени места в община Велико Търново – в Килифарево и Самоводене, избирателите гласуваха втори път, за да си изберат кмет, а активността беше 41,73%. В Килифарево се бориха кандидатите на ГЕРБ Димитър Събев и на Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ Сергей Стойков. До втория тур в Самоводене достигнаха Николай Милаковски, издигнат от ГЕРБ, и Стефан Мъглов, кандидата на ВМРО-БНД.

58,25% избирателна активност беше отчетена в община Павликени, където балотаж имаше в Горна Липница, Недан и Патреш. В Горна Липница се срещнаха кандидатите на БСП и ГЕРБ Георги Стефанов и Пламен Петров. В Недан до втория тур отидоха хората на БСП и ДПС Георги Георгиев и Борис Иванов. В Патреш балотажът беше между Валентин Вълев от „БСП за България“ и Марио Душков от ВМРО.

Активността в община Свищов беше 53,27% и там балотажи имаше само в Горна Студена и Ореш. В село Горна Студена се състезаваха Лорета Костадинова и Марийка Милкова. В Ореш – Любомир Иронов и Димитър Петров.

Малко над 52% е активността в Полски Тръмбеш, където балотаж имаше в Раданово между кандидатите на ДПС и „БСП за България“ Сергей Янков и Йордан Йорданов. В Орловец до втори тур достигнаха Виолета Маринова от ГЕРБ и Костадин Костадинов от „БСП за България“. В Обединение се срещнаха Мариана Колева от „БСП за България“ и Христо Ганев от ВМРО-БНД (ВМРО БНД, РЗС). В Полски Сеновец борбата продължи между Красимир Колев и Йордан Михайлов от ВМРО-БНД (ВМРО БНД, РЗС). В Страхилово се бориха Николай Димитров от ГЕРБ и Соня Костадинова от местната коалиция ВМРО-БНД (ВМРО БНД, РЗС). В Петко Каравелово балотажът беше между Александър Шекеров от ДПС и Светослав Щирков от „БСП за България”. В Климентово битката беше между Стоян Ангелов от ГЕРБ и Пламен Спасов от ВМРО – БНД (ВМРО-БНД, РЗС).

В община Стражица балотажи имаше в Асеново, Благоево и Камен и за кандидатите отидоха да гласуват 51,66% от избирателите. Балотажът в Асеново беше между Стефан Димитров, издигнат от „БСП за България”, и Йорданка Стефанова от ДПС. В Благоево се състезаваха Петър Петров от „БСП за България” и Иван Иванов от ВМРО-БНД. В Камен гласуваха за Иван Калчев от „БСП за България” и Димчо Димов от ГЕРБ.

45,95% активност отчетоха в община Елена, където избирателите гласуваха за втори път в Константин и Майско.

В Константин до балотаж отидоха кандидатът на ГЕРБ Стоян Комитов и Лютви Османов, кандидат на „Националното движение за права и свободи”. В Майско балотажът беше между кандидатите на ГЕРБ и „БСП за България“ Милен Михайлов и Зоя Ангелова.

Единствената община в област Велико Търново, в която избори нямаше, беше Сухиндол, там всичко приключи още на първия тур.

Няколко сигнала за предизборна агитация в изборния ден бяха подадени вчера. В Златарица и двамата кандидати си размениха по един сигнал, но Общинската избирателна активност реши, че и двамата нямат основания. В ОИК в Горна Оряховица имаше един сигнал, който също остана без последствия. От двата сигнала, постъпили в избирателната комисия в Свищов, единият е завършил с предупреждение към две секционни комисии в Ореш, че трябва да изпълняват стриктно правомощията и задълженията си по чл. 100 от ИК и да осигурят свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателната секция. А двамата кандидати за кмет на Кметство с. Ореш трябва стриктно да спазват изборното законодателство и забраната да не извършват предизборна агитация в изборния ден.

Б.Р. До редакционното приключване на броя резултатите от изборите не бяха готови, затова имената на победителите ще бъдат публикувани в следващия брой на „Борба”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!