389 четения

Нови проектни инициативи в Професионалната гимназия по туризъм

В продължение на една седмица десетина ученици и четирима учители от търновската Гимназия по туризъм гостуваха на своите проектни партньори от румънския град Сибиу. Срещата е по проект „Мисли зелено“ на европейската програма „Еразъм +“. Проектът стартира през 2018 година с партньори от Латвия, Турция, Румъния и България. Българското училище е координатор на проекта. Основната цел, която си поставят партньорите, е да помогнат на младите хора да променят не само отношението си към природата, но и да направят корекции в етиката и системата от ценности, така че съвременният човек да промени отношението си към своя обитаем свят. Общите проблеми обединяват хората и ги мотивират да търсят общи решения. Ученици от различни държави се опитват заедно да решават малък, с оглед на техните възможности, енергиен проблем, но всички са убедени, че в света се извършва соларна революция и в следващите 20 – 25 години соларната енергия ще бъде основната енергия в световната икономика.

Срещата в Сибиу е трета за проекта и резултатите показват, че обменянето на идеи от хора, които живеят при различни условия и житейски ситуации, и където образователните системи са различни, може да се окаже много продуктивно по отношение на раждането на идеи, които са приложими навсякъде. Учениците показаха изработените от самите тях макети на възобновяеми източници на енергия, дискутираха тяхната приложимост и обменяха идеи. Тема за бъдещи сериозни размишления постави изложбата със снимки „За един чист свят“, с която учениците от четирите училища искат за пореден път да предупредят света за настъпващата екологична катастрофа. С изключителен ентусиазъм се включиха всички при изработването на продукти от рециклирани материали. Изложбата, експонирана след това, впечатлява с оригиналността и красотата на изработените от децата продукти, които наистина могат да се нарекат произведения на изкуството. Незабравимо преживяване за участниците ще остане инициативата „Екология във времето“, проведена в Замъка на Дракула в Бран.

„Правете нещо добро за природата всеки ден“ е апелът, който младите еколози и техните учители отправят към своите съвременници, защото отговорността към бъдещите поколения ни прави хора, а не просто временни обитатели на нашата планета.

Следващата проектна среща ще се проведе в латвийската столица Рига през април 2020 година. Там учениците ще презентират изработената от тях интерактивна карта на възобновяеми източници на енергия и визуализация на бъдещето на планетата. Интересът е голям, както и очакванията.

 

„Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *