Растенията изпадат в паника, когато вали дъжд

Растенията, за разлика от хората, не могат да изпитват болка. Механичната стимулация под формата на дъжд, вятър и физическо въздействие от хора и животни, обаче допринася за активирането на отбранителната им система на биохимично ниво. Специалисти от Австралия и Швеция са установили, че когато вали, реакцията на растенията е близка до паника, съобщава сайтът Физ.орг, позовавайки се на публикация в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.
Изследването на учени от университета на Западна Австралия и университета на Лунд, Швеция, разкрива отключването на сложни химически процеси, които подготвят растението за опасност, когато върху него попаднат дъждовни капки.
За целите на изследването специалистите са напръскали с вода растения от вида Арабидопсис талиана. Наблюдавайки ефекта, те са установили, че се задейства верижна реакция, причинена от протеин, известен като Myc2.
„Когато въпросният протеин се активира, хиляди гени влизат в действие, подготвяйки отбранителните сили на растението. „Предупредителни сигнали пътуват от листо до листо и предизвикват редица защитни ефекти“, обяснява Харви Милар от университета на Западна Австралия.
„Относно това защо растенията трябва да изпадат в паника, когато вали, колкото и странно да звучи, дъждът всъщност е водещата причина за разпространението на болести между тях. Когато по листото се разплиска дъждовна капка, миниатюрни капчици рикошират във всички посоки. Те могат да съдържат бактерии, вируси или гъбични спори. Само една капка е достатъчна, за да ги разпространи към околните растения, намиращи се на разстояние до 10 метра“, допълва ученият.
Доказателствата сочат, че когато вали, същите сигнали, които се разпространяват по листата, се предават на близките растения по въздуха.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.