Единственото в Северна България специализирано изложение за деца и млади семейства Family Days Expo събра стотици посетители във Велико Търново

Третото издание на форума за бременни, деца, млади семейства и здраве Family Days Expo предизвика голям интерес и стотици посетители. То се проведе на 1 и 2 ноември в ДКС „Васил Левски“ в старата столица и даде възможност на присъстващите да се запознаят с най-добрите търговски, общински и нестопански организации от регионално и национално ниво, които предлагат стоки и услуги в подкрепа на бъдещите родители и семействата с деца на различна възраст. Над 45 изложители представиха своите артикули, сред които храни и хранителни добавки, дрехи, смартиграчки, здравни консумативи, школи за ранно детско развитие, електроуреди, козметика и т.н. Откриването на събитието бе поверено на Росица Димитрова, началник на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“, и на акушерката Тони Калушкова, основател на Училището за родители Happy Mums.

“На щандовете е представено всичко необходимо от малко бебе до пораснали деца, за семейно здраве и социална помощ. Целта ни е да правим комплексна подкрепа, да бъдем в отговор на потребностите на хората, които имат нужда от насочване, съдействие и консултиране“, заяви социалната шефка.

„Горди сме, че надграждаме, защото сега участват 45 изложители, а миналата година бяха 40. По-различното този път е въвеждането на Салона на експертите и Зоната за консултации, в която се правят безплатни допитвания с различни специалисти. Гости са ни лекар ембриолог и имунолог, логопед, психолози и т.н. Идеята е да се помогне на семействата от общината, които не могат да открият такива експерти в града, а сега имат досег до тях“, коментира Калушкова.

Тя сподели, че сред изложителите е популярният разказвач на приказки от Пловдив Кирчо Райнов, който провел в рамките на форума уъркшоп по приказкотерапия. Присъстващите малчугани пък се забавляваха с работилничка за рисуване с пясък и създаване на ръчно изработени творби.

„Имаме амбицията да разрастваме изложението и то да става все по-добро. Зависи как хората ще откликнат, от интереса и посещаемостта, защото всички организатори го правим на доброволни начала и не присъства комерсиален момент“, увери Калушкова.

Опашка от бременни се изви пред пункта, информиращ за съхранение на стволови клетки.

„Във Велико Търново и региона вече има доста запознати с тази дългосрочна здравна инвестиция. Всяка година се увеличават семействата, които предприемат това, и от началото на 2019 г. над 50 семейства от областта са съхранили стволови клетки. В сравнение с миналата година броят им сега е два пъти по-голям“, заяви Десислава Йочева от Медицински център „Афродита“, който е представител на Първата частна акредитирана банка в Европа за съхранение на стволови клетки. Младата жена сподели, че всеки месец участва в инициативата „Ден на отворите врати“ в родилното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Тя информира, че клетките могат да бъдат съхранявани в Англия и Швейцария, а клиентите решават коя от двете лаборатории да изберат. Максималният период на съхранение е 25 години, а тази здравна застраховка струва на родителите около 5000 лв.

Допълни, че от 2015 година до момента няма семейства от региона, които да са използвали съхранени стволови клетки за трансплантации.

Млади майки с колички пък бяха привлечени от щандовете със здравословни бебешки храни, козметика за новородени, екодрешки и слингове. Родителите на пораснали малчугани проявиха любопитство към представянето на единствения в региона Детски център по ментална аритметика. Собственикът на школата Марина Йотова обясни, че по време на занятията под формата на забавления и игра научават децата да смятат.

„Това не е курс по математика, а за цялостно развитие на памет, концентрация, въображение, мисъл и реч. Обучаваме деца от 4 до 12 години. В България този метод се прилага от две години и днес търновският център празнува своя втори рожден ден. Самата методика е много известна и датира от Китай“, заяви Марина.

В уроците се използват древното сметало абак, логически задачи, техника за оцветяване с двете ръце за развитие на двете полукълба на мозъка и т.н.

В изложението бяха представени и част от общинските социални услуги, сред които Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания и Общностният център „Царевград“. Много хора проявиха интерес и към патронажната услуга за възрастни, които не могат да се обслужват сами.

„Услугата е разкрита през 2014 година по проект, а след това е преминала Домашния социален патронаж. Тя е за възрастни хора и такива с увреждания. След кандидатстване се посещава нуждаещият се, за да му се направи социална оценка и да се изпрати човек, който да му помага по три часа на ден. Най-трудно е да се намери такъв, който да помага. Обикновено един човек обслужва до четирима души по три часа на ден, а заплатата е минималната“, обясни Десислава Маркилова, специалист „Социални дейности” към Домашния социален патронаж във Велико Търново.

Тя допълни, че звеното осигурява и храна за 330 души. Кандидатите попълват комплект документи от стая 222 в Община Велико Търново, отново преминават социална оценка и след това се решава какъв пакет да получават. „Минималното е супа и основно ястие. Към него може да се добави десерт, вечеря или и двете. Линията на бедност е 348 лв. и за хора с такива доходи има намаление в цената. Максималното заплащане на услугата е до 70 лв., ако се хранят всеки ден, а през уикендите не се доставя храна. Потребители са само пенсионери по болест или възраст“, обясни Маркилова.

По думите й патронажът обслужва и Обществената трапезария за крайно нуждаещи се и бездомни, където се хранят 75 души, домашните санитари в общината, както и 20-те малчугани от Центъра за деца с увреждания „Дъга“ в старата столица.

По време на Family Days Expo присъстващите пазаруваха директно от фирмите с големи намаления, а десетки късметлии получиха подаръци.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *