Зам. министър Таня Михайлова дойде за празника на младите учители

 

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ТАНЯ МИХАЙЛОВА ДОЙДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ПРИСЪСТВА НА ТРАДИЦИОННИЯ ПРАЗНИК, посветен на младите учители в област Велико Търново. Тържеството бе на 1 ноември и покани за него получиха 96 педагози, които са постъпили на работа в системата тази година. 68 от тях работят в училищата, 26 – в детските градини.

На 19 г. е най-младият учител в област Велико Търново – Даниела Калчева, която работи в детска градина „Гинка Маркова” в стражишкото село Лозен. Учителят, който пътува дълго, за да отиде на работа, е Дарина Попова. Тя преподава в СУ „Св. Климент Охридски” в Сухиндол и всеки ден изминава по 100 км. Симеон Яначков е учителят, който работи с най-много ученици. Той е трябвало да запомни имената на 440 деца в 20 класа, на които води часовете по физическо възпитание и спорт в СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново. Радостина Такисиян е учителят, който преподава най-много предмети. Тя води часове по 11 професионални предмета в СУ „Св. Климент Охридски” в село Камен. Нели Атанасова в СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица е директорът, назначил най-много млади учители. На 15 септември тя е отворила вратите на училището си за шестима педагози без нито един ден стаж в системата. Всички те получиха грамоти, които им бяха връчени от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, областния управител проф. Любомира Попова, временно изпълняващия кмет на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, началника на Регионалното управление на образованието Розалия Личева и директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

Всички млади учители получиха по един екземпляр от най-новата книга на проф. Радослав Радев, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, послание от името на РУО, Община Велико Търново и „Сдружение за образователни инициативи 19” при ОУ „Бачо Киро”.

„Избрали сте професия, която е модерна, вечна и вдъхновяваща. Професия, която ни прави винаги млади, а младостта е качеството на душата, което променя света. Да избереш тази професия, означава, че всеки един от вас има вътрешна потребност да променя света”, каза в обръщението си зам.-министър Таня Михайлова. Началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева призна, че няма никакви притеснения за бъдещето на тази професия в област Велико Търново. „Всички казват, че образованието ще остане без най-важния стожер, без учителя, който е центърът и духът на едно училище. Това във Велико Търново няма да се случи. Ние имаме млади, мотивирани, амбициозни, вдъхновени хора, избрали пътя да бъдат учители”, допълни инж. Личева.

„Сдружение за образователни инициативи 19”, създадено от младите педагози на ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, РУО и Община Велико Търново, беше организатор на тържеството.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *