Заради смърт на съдебен заседател скандално дело срещу бившия шеф на ДАИ тръгва отначало

Петър Петров и негови хора бяха арестувани при шумна акция преди пет години

 

СКАНДАЛНО ДЕЛО В СПЕЦСЪДА срещу бившия шеф на ДАИ във Велико Търново Петър Петров и трима негови служители тръгва отначало заради смърт на съдебен заседател, научи „Борба“. Процесът вървя четири години и бе многократно отлаган, а сега по закон трябва да започне отново на първа съдебна инстанция. Петров е обвинен в ръководене на организирана престъпна група за получаване на подкупи.

Шефът на „Автомобилна администрация“ във Велико Търново беше арестуван при акция на ДАНС в началото на август 2014 г. Тогава стана ясно, че той е събирал такса „спокойствие“ от транспортни фирми, които трябвало да му плащат, за да се движат безпроблемно из страната. В корупционната схема, разкрита от ДАНС, са участвали още трима служители на агенцията, а таксите се събирали месеци наред. Рекетирани са били и шофьорски школи, както и курсисти. Година по-късно Петров бе изправен на подсъдимата скамейка заедно с трима негови подчинени.

Според обвинителния акт Петър Петров лично или чрез участници в групата е оказвал натиск върху собственици на транспортни фирми да плащат такса „спокойствие“, за да не бъдат проверявани и санкционирани. Размерът на таксата е бил определян от Петров индивидуално за всяка фирма, а сумите са получавани от Петров, а в негово отсъствие – от главния инспектор Станислав Марков. Когато транспортните дружества отказвали да плащат, били проверявани и след това – наказвани за нарушения. Инспекторите Любен Мерджанов и Валентин Христов пък са осигурявали по 50 евро на смяна от проверяващите чужди тирове екипи на дирекцията. До 1500 лв. са били искани от курсист за изкарване на теоретичен изпит пред КАТ, като са му давани отговорите на въпросите, които предстои да му се паднат в листовката.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *