11,1 млн. лв. идват във В. Търново за надлеза над „Магистрална“, две кръгови кръстовища и два паркинга за туристи

Пуснаха обществените поръчки за строителен надзор на обектите

 

11,1 МЛН. ЛВ ПОЛУЧАВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ ЗА ДВЕ КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА, ДЪЛГООЧАКВАНИЯ НАДЛЕЗ НА УЛ. „МАГИСТРАЛНА”, ДВА ПАРКИНГА ЗА ТУРИСТИ, на които гостите на града ще спират, както и още няколко ремонта, свързани с организацията на движението. От Община Велико Търново вече обявиха и обществената поръчка за надзорна фирма, която ще контролира изграждането на обектите. Досега за един от най-важните проекти за града и развитието му само се говореше, но вече има и конкретика. Управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ одобри проекта на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, след което се осигурява и безвъзмездната финансова помощ.

Над 11,1 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на старата столица за внедряване на съвременни информационни системи за градските превози и паркирането, както и за закупуване на електрически автобуси.

Основно ще бъде ремонтиран целият булевард „България“, по който се движат градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110, а оттам ще минава и новият градски маршрут, по който ще пътуват електрическите автобуси.

ИЗЦЯЛО ПРЕУСТРОЕНИ ЩЕ БЪДАТ ДВЕ НАТОВАРЕНИ КРЪСТОВИЩА. ПЪРВОТО Е ПРЕСЕЧКАТА НА БУЛЕВАРД „БЪЛГАРИЯ“ И УЛИЦИТЕ „КРАКОВ“, ОСВОБОЖДЕНИЕ“, „ПОЛТАВА“ И „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“. Там ще бъдат оформени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“ до Летния театър.

Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже района на „Търговски парк Велико Търново” с парк „Никола Габровски“.

Друга от мерките залага създаването на два буферни паркинга – в района на бившето Сержантско училище и в местността Френкхисар (под Балдуиновата кула). Общият брой на паркоместата за автомобили и автобуси ще бъде над 300.

Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност според стандартите на Европейския съюз.

За оптимизация на градските превози и повишаване на качеството на услугата ще бъде внедрена съвременна информационна система. Тя включва както монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки, така и създаването на контролен център за контрол и управление на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой.

За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби. Надзорните фирми по шест отделни позиции трябва да бъдат определени до края на този месец, след което ще бъде пусната и поръчката за изпълнител. Строителството пък е планирано за идната пролет.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “11,1 млн. лв. идват във В. Търново за надлеза над „Магистрална“, две кръгови кръстовища и два паркинга за туристи

 • 05.11.2019 в 12:35
  Permalink

  Звучи прекрасно ( както звучеше и за крайбрежна, бентове, корабчета по Янтра, ултрамодерния градски център и какво ли още не ), само че докато не видя не вярвам, че много приказки се изприказваха и много проекти се начертаха, резултати чакаме и тогава ще се радваме .

  Отговор
  • 06.11.2019 в 9:57
   Permalink

   Абсолютно съм съгласен! Тия пари „идват“ вече сигурно 20 години. Само приказки и фантазии. А колко още милиони се платиха само за проекти и конкурси за световнонеизвестни светила на архитектурата… а нашето мило Търново все още е само град на магазините и новопостроените кооперации.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *