3138 четения

Първата жена пилот у нас дари два ордена на музея в Полски Тръмбеш

Единствената българска жена, която засега е летяла на военен боен самолет, изненада музея в Полски Тръмбеш в петък. Тя дойде с дъщеря си Лиляна в родния си град за Деня на будителя. Емилия Гърбова е дарител на Историческия музей от 2010 г. Сега подари двата си ордена – „Орден на труда – златен“ и „Орден за военна доблест и заслуги – втора степен“. Плюс много снимки, сред които и за участието в референдума дали България да е монархия или република през 1946 г. През 2011 г. Емилия Гърбова дари на музея височинен летателен костюм, който е ползвала през 1965 г., и всяка година по това време оставя нещо в родния край.

„Тези два ордена ми ги искаха във Военноисторическия музей, но аз отказах. Реших да ги даря на музея в родния си град”, сподели дарителката, която е включена в Книгата за 100-те най-известни и успели българки, чиято презентация тепърва предстои.

Емилия Гърбова е първата жена пилот на военен реактивен самолет. Тя е родена на 1 септември 1932 г. в Полски Тръмбеш. Любовта й към летенето започва още от дете, а баща й често я води на близкото летище в Поликраище. Започва със скокове с парашут, като прави първия си от 800 метра на 22 юли 1946 г. Записва се във Военновъздушното училище в Долна Митрополия, където се среща и с бъдещия си съпруг Тодор Гърбов.

Като двойка Гърбови са единственото семейство военни летци. През есента на 1954 г. по силата на Женевското съвещание за разоръжаване всички жени, които не са глава на семейство, трябва да бъдат съкратени. Така Емилия остава 10 години без полет. Тогава родила и отгледала трите си деца.

По-късно се връща в авиацията. Тя е военен летец инструктор I клас, командир на звено, щурман на ескадрила, началник на въздушно-стрелкова подготовка на учебен авиационен полк, обучила е летци, с които може да се изгради цяла авиационна база. Емилия е подполковник от запаса.

Летяла е на 9 типа самолети, изпълнила е 12 321 полета с 3500 летателни часа.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Първата жена пилот у нас дари два ордена на музея в Полски Тръмбеш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *