В старата столица стартира проектът „Плод за капка кръв“, посветен на превенцията на диабет сред децата

Близо 70 медицински специалисти от Велико Търново се запознаха с новостите в диагностицирането и лечението на захарната болест

 

Близо 70 медицински специалисти в учебните заведения в старата столица присъстваха в понеделник на обучение в голямата зала в сградата на Община Велико Търново, свързано с новите методи и механизми за възпиране на разпространението на детския диабет. Събитието е част от проекта на Ротари клуб – Велико Търново, „Плод за капка кръв”, който цели превенцията на захарната болест сред подрастващите болярчета. Здравните работници слушаха лекциите на доц. д-р Радка Савова, детски ендокринолог и диабетолог от Университетска детска болница в София, и Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Двете жени засегнаха темите за съвременната инсулинова терапия и контрола на болестта, характерни признаци за ранното диагностициране, възможните проблеми за болните в училище и детската градина и т.н. Бяха представени различни медицински изделия, с които децата могат успешно да контролират диабета си.

„Захарната болест при малчуганите е различна като отключване и протичане от тази при възрастните. Медицинските специалисти имат голяма роля в грижата за децата с диабет, защото те са близо до тях през по-голямата част от времето в училищата и детските градини. Заболяването се появява светкавично и трябва да се реагира по възможно най-бързия начин. За съжаление, най-често родителите разбират, че детето им има диабет, когато то бъде докарано в болница в кома или в безпомощно състояние“, коментира Елисавета Котова.

Президентът на Ротари клуб Велико Търново Кирил Андреев пък заяви, че с реализацията на проекта „Плод за капка кръв” местната структура на организацията изпълнява една от основните си цели – превенция на детското и майчино здраве. Началникът на общинския социален отдел Росица Димитрова пък сподели, че е удовлетворена от обучението, тъй като медицинските специалисти са успели да се запознаят с новостите в диагностиката и лечението на коварното заболяване. Тя подчерта, че организацията може да разчита на пълната подкрепа на общината.

Следващият етап на проекта ще бъде на 14 ноември, когато е и Световният ден за борба със заболяването. В подкрепа на болните крепостта Царевец ще бъде обагрена в синьо и жълто, които символизират борбата срещу диабета, и цветовете на Ротари.

Последната фаза на „Плод за капка кръв“ ще се реализира през април 2020 година. На 1147 малчугани от СУ „Емилиян Станев”, ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ ще им бъде измерена кръвната захар. Всяко изследвано дете ще получи официален документ за установената стойност и препоръки за последващи действия, ако това е необходимо. Резултатите ще бъдат поставени в запечатан плик, който ще бъде предаден на съответния родител. За да участва в скрининга, детето предварително трябва да представи попълнена декларация от своя настойник, с която той позволява да бъде извършена манипулацията. Като награда малчуганите ще получат плод от организацията.

В България около 500 000 души страдат от захарна болест, а 40% от сънародниците ни не знаят, че имат диабет.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

One thought on “В старата столица стартира проектът „Плод за капка кръв“, посветен на превенцията на диабет сред децата

  • 05.11.2019 в 13:16
    Permalink

    Браво. Поредната стойностна инициатива на Ротари Клуб Велико Търново и неговият президент адвокат Кирил Андреев. Все така и успехи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *