Търновка с множествена склероза плете терлици, за да си плаща лечението

52-ГОДИШНАТА МИМИ КУРДОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТРАДА ОТ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА. ЗА ЛЕЧЕНИЕТО СА НУЖНИ МНОГО СРЕДСТВА, които тя все по-трудно успява да събере. Изправена пред безизходица, решава да използва своето хоби – плетенето, за да изкара някой лев, с който да заплаща за терапията си. Така преди две години започва да изработва терлици и гети, които продава на приятели, познати и в интернет. Смята, че изделията й биха били чудесен подарък, защото, освен че ще топлят през зимата, са заредени с много положителна енергия.

Здравословните проблеми на Мими започнали преди 10 години. Периодично изпадала в кризи, при които настъпвали слабост в крайниците, треперене на цялото тяло, двойно виждане, замайване на погледа и загуба на равновесие. Твърди, че е обиколила десетки лекари в старата столица, но всеки от тях вдигал ръце, защото не можел да каже какво й има и я насочвал към друг специалист. Преди пет години била диагностицирана от столичен невролог и веднага след това я хоспитализирали в Многопрофилната болница за активно лечение по неврология „Св. Наум“ – София.

„След като ме изписаха, потърсих помощ в турска клиника. Медиците успяха да забавят развитието на болестта и до днес ходя през определен период от време до Истанбул, където ми назначават терапията. Снабдявам се с медикаменти оттам и плащам за всичко. Последния път само прегледът струваше 360 лири“, разказва 52-годишната търновка.

Мими е освидетелствана от ТЕЛК и получава 150 лв. инвалидна пенсия, която е крайно недостатъчна, за да покрива ежедневните й нужди, още повече и скъпото лечение.

„Аз плета от много време. Членувам в такава група във Фейсбук и администраторката ми подхвърли идеята да започна да продавам изделията си, за да може да събирам пари за терапията. Вече съм продала около 100 чифта терлици и гети, като цените са според сложността на изработката и модела – от 10 до 15 лв.“, разказва Мими.

Понякога прекарва часове, унесена с куките, но казва, че това й доставя голямо удоволствие. Изработката на вълнените изделия я успокоява и често експериментира с нови плетки.

Преди прогреса на болестта болярката е работила в завод за мебели, таксиметрова фирма, павилион за алкохол и цигари и в Холандия. Диагнозата обаче рязко променила ежедневието й и я лишила от социални контакти.

Разочарована е, че в България лечението на множествена склероза не е безплатно, но въпреки това не е мислила да емигрира.

„Не мога да се върна в чужбина, защото вече не съм работоспособна. Освен това смяната на климата не е полезно за състоянието ми. Иска ми се да отида отново в Скандинавските страни, защото заплащането е добро, но за съжаление, това няма как да се случи”, заключава Мими.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *