Близо 90% от випуск 2019 на търновската Езикова гимназия са студенти

БИЗНЕС, ИКОНОМИКА, ЧУЖДИ ЕЗИЦИ, КОМПЮТРИ, МЕДИЦИНА И ПРАВО СА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ, КОИТО СА СЕ ОКАЗАЛИ НАЙ-ПРИВЛЕКАТЕЛНИ за момичетата и момчетата от випуск 2019 на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. 144 ученици са завършили ХІІ клас и всички те успешно са се представили на държавните зрелостни изпити. 88% са продължили да учат във висши учебни заведения, като само 24 от абитуриентите са решили да учат извън България, разказва директорът на гимназията Смилена Тодорова.

40 от възпитаниците на гимназията са студенти във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, 10 са избрали специалност в СУ „Св. Климент Охридски“. Другите две висши училища, където Езикова гимназия има свои деца тази година, са Икономическият университет – Варна, и Нов български университет. Иначе момичетата и момчетата на елитното училище са се пръснали в общо 22 вуза в страната. А тези, които са избрали да учат навън, са най-вече в Англия и Германия. Четирима са заминали за Испания, трима за Холандия, а двама са намерили своята специалност в Русия и Румъния.

„Палитрата на предпочитаните специалности е много богата – приложна лингвистика, компютърни науки, бизнес, икономика, медицина, фармация, публична администрация, право, педагогика, биотехнологии, растителна защита, технически специалности, туризъм, журналистика, психология, спорт и др. Имаме и бивши ученици, избрали да учат в България кино и телевизия, изкуства и мода. А тези, които са избирали чуждестранни университети, са търсили програми по компютърни технологии и програмиране, изкуства и мода, бизнес и икономика, администрация и управление, медицина и фармация, технически специалности и др. Една ученичка е избрала да учи астрономия в Русия“, разказва още Смилена Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *