1893 четения

Ремонтират още 20 улици в Старо Търново, прокарват газ и правят нови транспортни схеми

Три малогабаритни машини са доставени преди зимата специално за „Варуша“ и „Асенов“

 

ОЩЕ 20 УЛИЦИ В ИСТОРИЧЕСКАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДАТ РЕНОВИРАНИ, С КОЕТО ИНФРАСТРУКТУРАТА В КВАРТАЛ „ВАРУША” ще бъде обновена на 100%, информираха от кметството. През последните две години бе извършен основен ремонт на 38 улици и няколко площадни пространства, включително и на емблематичните улици „Гурко”, „Самоводската чаршия”, площад „Съединение”, панорамните тераси на ул. „Стефан Стамболов” и др. Подменени бяха и осем километра водопроводи. От кметството инвестираха над осем милиона лева по европейски проект.

Решение има и за останалите 20 улички в старинния квартал – Община Велико Търново подписа споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реконструкцията им. То става факт след разговори между досегашния и новоизбран кмет Даниел Панов и регионалния министър Петя Аврамова.

Ремонтите ще обхванат съоръженията на съществуващата ВиК инфраструктура и настилките на улиците: „Бузлуджа”, „Капитан Петко Войвода”, „Колю Гайтанджията”, „Шипка”, „Братя Миладинови”, „Никола Златарски”, „Стефан Караджа”, „Резервоарска”, „Панайот Типографов”, „Янтра”, „Тодор Лефтеров”, „Родолюбец”, „Д-р Христо Даскалов”, „Никола Странджата”, „Иван Панов Семерджиев”, „Иванка Ботева”, „Евгения Кисимова”, „Никола Пиколо”, „Гоце Делчев”, както и на две улици, идентифицирани с номера.

Предстои газифициращите фирми да направят проучване за интереса на собствениците за включване в мрежата преди започване на строителните работи идната пролет.

ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН ВЕЧЕ СА ОСИГУРЕНИ ТРИ НОВИ СНЕГОПОЧИСТВАЩИ МАШИНИ, ЧИИТО ГАБАРИТИ СА СЪОБРАЗЕНИ СЪС СПЕЦИФИКАТА НА КВАРТАЛ „ВАРУША”, А В НОВАТА ТРАНСПОРТНА СХЕМА ще бъде предвиден маршрутен транспорт, който да обслужва както живеещите, така и учениците от Американския колеж „Аркус”.

По инициатива на народния представител Станислав Стоянов предстои читалище „Петко Р. Славейков”, което следващата година ще отбележи 100-годишнината от своето основаване, да бъде ремонтирано. Средствата, включително и за подмяна на покривното покритие, ще бъдат осигурени от Общината. В пустеещо помещение на читалището ще бъде обособен и пенсионерски клуб. Хората от кварталите „Варуша” и „Асенов” са първите, които ще могат да подновят безвъзмездно отоплителните си уреди. 548 са домакинствата, които ще бъдат подпомогнати в първия етап от изпълнението на проекта, финансиран по програма „Лайф +”. В следващите два цикъла предстои още 4500 семейства да получат между 6 и 10 000 лв. за преминаване на отопление с газ, пелети или електричество.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!