martineli

martineli

Вече структурират новия Общински съвет на В. Търново

Венцислав Спирдонов е най-коментираното име за председател, за зам.-председател се спрягат Валерия Дончева, Тодор Тодоров и Калина Широкова

 

ШЕСТ ФОРМАЦИИ ЩЕ ИМА В СЪСТАВА НА НОВИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАТО МЕЖДУ ТЯХ ВЪРВЯТ ПРЕГОВОРИ ЗА СЪСТАВА НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ, както и за заместник-председателските места, разбра „Борба“. Със сигурност няколко вече избрани съветници гласят и оставки, тъй като попадат под ударите на новия закон за конфликт на интереси. Той категорично забранява действащи местни парламентаристи, техните близки и роднини да имат договори и поръчки със съответните общини. Предприемачът Любен Велчев, който през последните години се утвърди и като един от най-силните мажоритарни играчи, планирал да напусне съвета, като на негово място влиза бизнесменът строителен предприемач Пламен Петров, твърдят активисти на формацията, която ги излъчи – партия „Българска демократична общност“.

По правилник, за да формира група, всяка партия трябва да има поне трима души в съвета. Така напълно логично изглежда обединението в обща формация на приятната изненада на изборите „Алтернативата на гражданите“ и ДПС, които имат по двама съветници, но с обща група вече ще са четирима, което ги прави вече и трета политическа сила.

ДОСЕГАШНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ КЪМ МОМЕНТА Е ФАВОРИТ ЗА ПОСТА И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ, макар да се спрягат и някои по-екзотични варианти. Сред тях е и досегашният му заместник Росен Иванов, както и един от авторитетните съветници на ГЕРБ – Георги Марков. По сега действащия правилник председателят има четирима заместници и именно там е разковничето и битките в преговорите между формациите.

Пленумът на БСП вече утвърди Валерия Дончева като кандидат за зам.-шеф на местния парламент, което е и красноречив знак, че след изборните шамари, които неизменно ядат социалистите на местните избори през последните години, вече са узрели и започват да залагат на нови и неизхабени лица. Дончева обаче може да стане жертва на „приятелски огън“ именно на „по-вехтите“ в групата, които зад гърба й са в контакт с опоненти с цел да бъде бламирана, разбра „Борба“.

Бившият председател на съвета Тодор Тодоров пък е най-логичният вариант за трети зам.-председател, след като той вече представлява третата по сила формация. Четвъртото място изглежда бетонирано за Калина Широкова от БДО, която изпълняваше длъжността и в предишния мандат.

Иначе ГЕРБ доминира в новия Общински съвет, който ще положи клетва в сряда (6.11.) със 17 съветници. Така на управляващите трябват практически само два гласа, за да формират обикновено мнозинство от 19 гласа, необходимо за вземане на всички решения.

Новоизбраните общински съветници и кмет на Велико Търново полагат клетва на 6 ноември.

Тържествени церемонни ще се проведат в десетте общини на област Велико Търново.

В периода от 5 ноември до 11 ноември в изпълнение на чл. 23 ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова свиква заседания в десетте общини на област Велико Търново, на които ще се проведат тържествени церемонии по встъпване в длъжност на новоизбраните представители на местната власт – кмет на община, общински съветници и кметове на населени места.

График за провеждане на тържествените сесии:

 

ВТОРНИК

5 ноември, 10:00 ч. – Павликени

5 ноември, 14:15 ч. – Елена

СРЯДА

6 ноември, 10:30 ч. – Сухиндол

6 ноември, 14:00 ч. – Лясковец

6 ноември, 17:00 ч. – Велико Търново (Музей “Възраждане и Учредително събрание”)

ПОНЕДЕЛНИК

11 ноември, 10:30 ч. – Горна Оряховица

11 ноември, 13:00 ч. – Стражица

11 ноември, 16:00 ч. – Полски Тръмбеш

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *