1139 четения

Искат касиране на изборите за съветници в Горна Оряховица и Павликени

Атакуват в Административния съд и новите кметове на Леденик и Лесичери

 

Започват първите изборни дела в Административния съд и дори някои от тях вече са насрочени. От Коалиция „БСП за България“ оспорват решението от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, с което е обявен резултатът от гласуването за общински съветници. Според оспорващата местна коалиция подадените гласове не са правилно отчетени поради невярно отразени в протоколите недействителни бюлетини. Поддържа се възражение, че един от избраните общински съветници не отговаря на условието за уседналост. Твърди се и нарушение на правото на гласуване на жителите на с. Драганово, за което в изборния ден е депозиран сигнал в прокуратурата. Въз основа на тази жалба в Административния съд е образувано административно дело, което засега е оставено без движение с разпореждане на съдията докладчик. Дадени са указания на жалбоподателя в еднодневен срок да представи доказателства за представителна власт. Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица е задължена незабавно да представи цялата административна преписка.

ДЕЛОТО СРЕЩУ ИЗБОРА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПАВЛИКЕНИ, обаче е насрочено и ще се гледа на 8.11.2019 г. Констатираните от Административния съд пропуски са отстранени в срок и Общинската избирателна комисия в Павликени е представила преписката в цялост. Жалбата е подадена от Местна коалиция „ВМРО БНД“ (ПП НФСБ, ПП ЗНС) срещу протокол за резултатите от изборите за общински съветници от 28.10.2019 година.

ЗА ДНЕС ВЕЧЕ Е НАСРОЧЕНО ДЕЛО СРЕЩУ ИЗБОРА НА КМЕТ НА ЛЕДЕНИК АНТОН КРЪСТЕВ ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“, спечелил на първия тур. Делото срещу неговия избор е заведено от кандидатите за кмет на селото от ГЕРБ, от „Българска демократична общност“, „БСП за България“ (ПП „Алтернатива за Българско възраждане”, ПП „Движение 21“) и „ВМРО – Българско национално движение“. Те оспорват решение от 29.10.2019 г., допълнено и изменено с решение от 31.10.2019 г. на Общинската избирателна комисия във Велико Търново, с което за избран на първи тур за кмет на кметство Леденик е обявен кандидатът, издигнат от коалиция „Демократична България – Обединение” (ДА България, ДСБ, Зелено движение). Възразява се, че са допуснати съществени нарушения на изборния процес, и се оспорва истинността на съдържанието на протокола за избиране на кмет. Поддържа се, че е опорочено преброяването на бюлетините. Твърди се още, че е извършвана нерегламентирана изборна агитация, както и че до упражняване на правото на глас са допуснати лица, неотговарящи на изискването за уседналост. По тези съображения се иска отмяна на оспореното решение като незаконосъобразно и обявяване на избора за недействителен. Допуснато е изслушването на съдебно-статистическа експертиза. От ГРАО са изискани избирателните списъци на секционната комисия. Без уважение е оставено искането за повторно преброяване/оглед на използваните бюлетини.

ДЕЛОТО СРЕЩУ ИЗБОРА НА КМЕТ НА ЛЕСИЧЕРИ СЪЩО Е НАСРОЧЕНО ЗА ДНЕС. Един от кандидатите за кмет на павликенското село не е доволен от избора на Димитър Митрев, който взе осми мандат на първия тур. Недоволен е останал Георги Цолов, кандидат за кмет на Лесичери, издигнат от Местна коалиция „ВМРО БНД“ (ПП НФСБ, ПП ЗНС). За съдебното производство ГРАО – Велико Търново, е задължена да представи избирателния списък за една секция, запечатаните изборни книжа от проведения избор за кмет на 27.10.2019 година, включително бюлетините, за да бъде извършен оглед от съда. Без уважение е оставено особеното искане на жалбоподателя за спиране на предварителното изпълнение на решението на Общинска избирателна комисия – Павликени, с което Митрев е обявен за кмет.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!