1418 четения

Старши комисар Димитър Машов: „Областта стана по-спокойно място за живеене, хората все повече разчитат на нас”

Има слух, че ще напускам, но няма да ходя никъде, обяви шефът на ОД на МВР

 

– Старши комисар Машов, управлявате Областната дирекция на МВР повече от четири години. Какво успяхте да промените в работата тук?

– На първо място промених отношението към полицаите от населението. Направихме така, че в малките села да има полицейско присъствие, като младши полицейските и полицейските инспектори се срещат с жителите. След тези срещи се вземат адекватни решения, а служителите са в постоянна връзка с хората. Имаме отлични отношения с местната власт и с всички останали институции. Поради тази причина областта стана едно малко по-спокойно място за живеене. Радва ме, че хората все повече разчитат на нас. При срещите ми с хората в региона почти всички изказват задоволство от нашата работа. Това означава, че служителите си вършат работата добре в малките населени места.

Другото, на което наблегнахме, е работата с подрастващите. Заедно с местната власт и с пожарната и неправителствени организации изградихме нови детски площадки, като тази в Балван. Там децата се учат на пътна и пожарна безопасност. Направихме центрове за превенция и спорт в Балван, Елена и Павликени. Предстои да се направят такива и в Свищов и на територията на цялата област. Така децата ще се запознават с вредите от пушенето, дрогата, алкохола. На терен ходят наши лектори. Като направихме площадките в Балван, към нашата идея се присъедини и НВУ с обучение как да се оцелява в дивата природа, а такова нещо тук никога не беше правено.

– Всичко това звучи прекрасно за 8 ноември – Професионалния празник на българската полиция. Вие наскоро получихте едно от най-високите отличия на МВР – „Почетен знак втора степен”. Това е много висока оценка, как я приемате?

– Преди това имам и „Почетен знак трета степен”, а тези отличия ги приемам като награди за труда на целия екип на Областната полиция и на всички районни управления. Благодарение на активната работа и резултатите, които постигаме, идват и такива награди. Но това от друга страна е едно огромно задължение.

Защото направеното до момента трябва да се надгражда и не може да се разчита на стара слава, както се казва.

– С какъв удар можете да се похвалите за този празник?

– Ударите ни не са малко. Единият е срещу телефонните измамници, които заедно със Спецпрокуратурата и Националната полиция бяха неутрализирани в цялата страна и в Горна Оряховица, за което се даде широка гласност. Пак в Горна Оряховица, а също така и във В. Търново, имахме много добра реализация срещу разпространението на наркотици. Това са едни от последните ни сериозни разследвания, заедно с проверките срещу дървената мафия, както я наричате вие.

– А какво не успяхте да свършите за тези четири години на директорския пост? Тук има сериозно текучество, напуснаха доста началници…

– Наистина има текучество, но то се дължи на факта, че някои разследващи полицаи кандидатстваха за младши прокурори и следователи и израснаха в развитието си. Няколко началници на районни управления и на КАТ напуснаха, но вече има нови хора на местата. Но това е животът, защото колегите стигат една възраст и решават да се развиват в друга посока. Искам дебело да подчертая, че нито един от напусналите не е уличен в корупция или в престъпление, няма наказания и прегрешения. Те си тръгнаха по собствено желание, аз съм доволен от всички, които служиха на МВР, и съм им благодарил за всеотдайната работа през годините. Та явно доста неща не са направени още за тези мои четири години и половина, но трябва да се гледа напред.

– Минаха още едни местни избори. Каква е вашата оценка за кампанията? И не ми се сърдете за това питане, но хората говорят, че полицията не реагира адекватно на сигнали срещу управляващите. Освен това бях изненадана, че ОД на МВР е дала становище пред Висшия съдебен съвет кой да бъде окръжен прокурор от двамата кандидати, а такова нещо досега не се е случвало…

– Да отговоря отзад напред. Становището пред ВСС за кандидата Христо Христов бе, преди да има втори кандидат. Ние с този прокурор работим отдавна и сме доволни от общата работа. Това, че ние си казваме мнението, не означава кой ще бъде избран. Това по никакъв начин не прави полицията зависима или не означава приятелство, а само подкрепа.

 

ВСИЧКИ СИГНАЛИ ПО ИЗБОРИТЕ СА 95, ИМА ОСЕМ ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА

 

Смятам, че изборният процес в областта бе спокоен и на двата тура. Наситихме максимално със сили, където бе нужно. За хорските приказки – нашата работа бе на изборите да няма инциденти и го постигнахме, нямаше престъпления. Няма нито един сигнал, по който да не сме взели отношение, независимо за кого се отнася. Извършени са задълбочени проверки по всички сигнали и са докладвани в прокуратурата.

– Пак по изборите се заговори, че Димитър Машов щял да си ходи или да го местят на по-висок пост в София.

– Да, имаше такъв слух, и аз съм го чул. Не мога да си обясня обаче защо. Но такова нещо няма – няма да ходя никъде! Аз и моето семейство се чувстваме тук у дома си, тук се роди нашата дъщеричка. Четири години и половина хич не е малко време, а Велико Търново явно ми носи късмет в личен план. На този етап предпочитаме да сме в този град и през тези години съм бил само тук, не съм тичал всяка събота и неделя в столицата или на друго място. В началото, като дойдох, събота и неделя опознавах района, защото не мога да изпратя служители някъде, без да имам представа къде се намира това място. Сега вече познавам областта и събота и неделя се занимавам с дъщеря си, когато съм свободен, естествено.

– Г-н директор, кое ви тежи най-много на този пост?

– Тежък и ветровит! В момента най-много ми тежи, че все още няма нови автомобили за всички. Когато дойдох, автопаркът бе морално остарял. После от МВР ни предоставиха девет нови автомобила „Киа“ и после 12 шкоди, от земеделското министерство – високопроходими лади „Нива“. Така долу-горе подменихме автомобилния парк, но все още служителите продължават да управляват морално остаряла техника. Тежат ми още условията за работа, но съм щастлив, че

 

НАПРАВИХМЕ РЕМОНТ НА СГРАДАТА НА ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ ЗА НАД 500 000 ЛЕВА

 

Когато влязох в тази сграда, тя не бе ремонтирана въобще, по земята имаше стари мокети. Сега, както се вижда, има европейски вид. Парите бяха чрез кандидатстване пред екофонда, по Програмата за енергийна ефективност сградата бе санирана, покривът – ремонтиран. Допълнително МВР отпусна пари за подмяна на подовата настилка, която сега е само ламинат. Всички знаят в какви условия работи полицията в Елена, в стар Конак. Сега предстои откриване на новия дом на полицията там, което ще стане до края на ноември. Подменихме и дограмите на няколко районни, на Пътната полиция, но има още какво да се желае и се надявам в скоро време всички управления да имат нормални условия за труд.

– Каква благодарност за свършена работа стопли сърцето на директора Димитър Машов?

– Благодарности има много, но няколко са ме трогвали. Те са от обикновени хора, на които полицаят е помогнал. Наградата, която получих – „Достоен българин”, почти ме просълзи. Тя бе за работата срещу телефонните банди. Но съм получавал и много упреци, защото хората искат всичко от нас, но често техните болки не са от нашата компетенция. За този 8 ноември обаче няма да има специални награди, но ще има много наградени служители, както за всеки такъв празник.

Нели СУКОВА

2 коментара за “Старши комисар Димитър Машов: „Областта стана по-спокойно място за живеене, хората все повече разчитат на нас”

  • 07.11.2019 в 12:54
    Permalink

    Редно е да се повишат заплатите на полицията, за да ни защитават по- добре. Гладно куче хоро не играе.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!