6755 четения

Започнаха реставрация на най-стария търновски хотел „Царъ Борисъ”

Новата туристическа перла на града ще има надземен паркинг и панорамна площадка

 

ЗАПОЧНА ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ ОБНОВЛЕНИЕТО НА НАЙ-СТАРИЯ ХОТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „ЦАРЪ БОРИСЪ“. В момента сградата се разчиства от отломки, заздравяват се и се обезопасяват конструкциите преди старта на същинското строителство, за което становище дава Институтът за недвижимо културно наследство. Осигурено е и финансирането за пълната реставрация и пускането в екплоатация на хотела, а ремонтът се прави по всички изисквания и правила за културните паметници, информира Любомир Марков, който е партньор и представител на собственика на сградата – американеца Едмънд Бек. Няколко години бяха нужни на носителя на наградата „Велико Търново” заради спасеното от него културно наследство на града да купи култовия хотел, който бе оставен на произвола, и да започне обновлението му. Сградата се намира на северния вход на града, там, където са в сила строгите правила на резерватната зона на Старо Търново.

Автор на проектите за възкресяването на старинната сграда е арх. Драгомир Йосифов, който наскоро бе избран за общински съветник и е с най-големи шансове да оглави местната Комисия по териториално и селищно устройство.

Огромна заслуга за спасението на всички старинни сгради има и Любомир Марков, който представлява интересите на американеца у нас и е човекът, запалил у него искрата за родното културно наследство.

КОКЕТНИЯТ „ЦАРЪ БОРИСЪ“ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НОВАТА ТУРИСТИЧЕСКА ПЕРЛА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

На по-късен етап до него в близост до Евангелската църква ще бъде направен голям надземен паркинг с подемници, а на самия му връх ще има панорамна площадка. Този хотел е най-старият във Велико Търново. Строен е още през 1894 г. и има забележителна история, проучена подробно от арх. Драгомир Йосифов.

Той има и специален доклад по темата пред Шестата международна научна конференция по архитектура във Варна.

 

ИСТОРИЯТА НА МЕСТНИЯ „УОЛДОРФ – АСТОРИЯ”

 

Според детайлни проучвания в Държавния архив и пресата веднага след Освобождението, правени от арх. Йосифов, сградата е дело на видния местен строител Стоян Герганов.

Собственици и поръчители са братята Панайот и Янко Шопови. Те продават хотела на касапина Станьо Събев от Велико Търново, а той от своя страна го препродава за 140 000 лв. на Стефан В. Мерджанов.

Внушителната за времето си сграда е по проект на майстор Стоян Герганов, построил 89 къщи на най-заможните във Велико Търново, и носи датата 20 септември 1894 г. Строителството на сградата започва същата година, а през 1903 г. доброто материално положение на хотела довело до неговото разширяване. Старата покривна конструкция била премахната и се изградил нов мансарден етаж, облицован с неизвестната дотогава поцинкована ламарина – шиндли. Изградена била и прочутата тераса към реката на мансардния етаж. През 1938 г. е последната реконструкция на хотела, когато се прави и допълнително железобетонно укрепване.

Персоналът се състоял от 27 – 28 души, които обслужвали 40-те легла в хотела. През 1903 г. и 1907 г. в списание National Geographiс се появили статии за Велико Търново, написани от американския пътешественик Феликс Кох, който озаглавява своя пътепис „Търново – градът на висящите градини”. ПЪТЕШЕСТВЕНИКЪТ СЕ НАСТАНЯВА В НАЙ-СТАРИЯ И РЕНОМИРАН ХОТЕЛ В ГРАДА ХОТЕЛ “БОРИСЪ”, като го нарича местния „Уолдорф – Астория”. В последните си години на обитаване хотелът е служил за младежки дом и организиране на вечерни забави.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Започнаха реставрация на най-стария търновски хотел „Царъ Борисъ”

  • 06.11.2019 в 13:33
    Permalink

    Прекрасна новина. На Велико Търново прилича да има такова Бижу. Дано всички згради да имат тази съдба.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *