Четири училища от Велико Търново участват в инициативата „Мениджър за един ден”

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”, СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА, ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ И ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ във Велико Търново се включиха в инициативата „Мениджър за един ден” на JA Bulgaria. Програмата на „Джуниър Ачийвмънт” е вече традиционна и в нея участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години. По време на инициативата специалисти от бизнеса, услугите, институциите и неправителствения сектор приемат в своите организации високо мотивирани ученици и студенти и споделят своя опит с младите хора.

В НАП – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, И КАТО ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩЕТО СИ РАБОТИХА ВЧЕРА ТРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“. Единадесетокласничката Йоанна Крумова отиде за няколко часа в Националната агенция по приходите, а Даниела Борисова от 11 клас и Габриела Евтимова от 12 клас станаха директори на училището си. Двете момичета работиха през целия ден заедно с истинския директор Ангел Янчев. „С момичетата посрещнахме учители от Стара Загора, които работят в иновативно училище, същото, каквото е нашето. Разгледахме новите стипендии, размера им, коментирахме как бихме могли да променим нещо по правилата за раздаване на стипендиите. Дискутирахме кое е по-важно за нас – да възстановим басейна на училището или да ремонтираме стола за хранене. И заедно преценихме, че храненето е от съществено значение, затова ще подадем за Инвестиционната програма на Общината именно искане за ремонт на столовата. Но ще поискам средства и за басейна“, коментира Ангел Янчев. Той и двете му помощнички са се запознали и с новия председател на Ученическия съвет на училището и омбудсман Симона Цветанова, която е седмокласничка. Вчера гости на училището и на директорския екип са били и малчуганите от детската школа на „Етър“.

Всяка година в инициативата се включват и учениците от Старопрестолната професионална гимназия по икономика. За мениджъри за един ден в София тази година са избрани Илина Кушева, Стефан Георгиев и Велизар Добрев. Илина Кушева беше мениджър на екип за управление на корпоративни клиенти в „HP Inc. България”, а Стефан и Велизар Добрев работиха в „Хюлет Пакърд”. Георги Колев беше финансов мениджър в AIG Center Exsellence, а Марина Николова отиде за ден да бъде директор „Банково застраховане“ в ДЗИ. В началото на месец септември Марина е преминала успешно обучение по проект „Небанковият финансов сектор в България“ и участието й в инициативата на тази позиция допълва нейните компетентности в областта на финансите.

Петимата участници, които вчера бяха в София, са дванадесетокласници от специалност „Банково дело“, на които предстои да придобият професия финансист и да изберат своя професионален път за развитие.

Във Велико Търново четири единадесетокласнички бяха директори на дирекции в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите, с която гимназията има традиционно добри партньорски отношения. Това бяха Даяна Стефанова, Десислава Филева и Улвие Еминова, които учат „Бизнес администрация“, и Селиме Расимова от паралелката по банково дело.

УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ УПРАВЛЯВАХА ЧЕТИРИЗВЕЗДНИ ХОТЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Камелия Лесичкова, управител на учебната компания и ученичка в Х а клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, стана шеф на „Грандхотел Янтра“ заедно с титуляря Иво Стайков. За ден управителят на хотел „Меридиан Болярски“ Надя Дракова бе заместена от Красимира Георгиева, ученичка от XI в клас, специалност „Туристическа анимация“. В хотел „Премиер“ на стола на управителя Аделина Александрова седна Гергана Терзиева, ученичка от XI в клас, специалност „Туристическа анимация“. Християна Вангелова, Елисавета Петрова и Габриела Кондева управляваха своето училище.

В инициативата участва и единадесетокласничката от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Кремена Василева, която през целия ден работи в „Практикер”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.