Образование

Деветокласник от СУ „Емилиян Станев“ спечели три литературни награди

ТРИ НАГРАДИ ОТ ТРИ НАЦИОНАЛНИ ЛИТЕРАТУРНИ КОНКУРСА СПЕЧЕЛИ ДЕВЕТОКЛАСНИКЪТ ВЕНЦИСЛАВ КОЛЕВ от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. В трите състезания талантливият тийнейджър е участвал с поезия и с романа си „Разказ за хората“, съобщи неговата учителка по литература Цветелина Маринова.

Втора награда в своята възрастова група при учениците от VІІІ – ХІI клас е получил Венци от конкурса за есе, стихотворение и разказ на тема „Планетата земя – безценен дар“. Състезанието е част от екофорума „Сребърна 2019“, който се провежда в Силистра. В този конкурс Венци участва за първи път и в него деветокласникът е избрал да участва с романа си „Разказ за хората“.

Със същия роман Венци се е състезавал и в най-стария литературен конкурс за деца в България „Искри“, организиран от програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. За двете състезания младият писател е направил две различни версии за финал на романа „Разказ за хората“. В първия конкурс Венци е изпратил вариант за щастлив край, а във втория – за тъжен.

В националното състезание „Искри“ ученикът на СУ „Емилиян Станев“ участва за четвърти път и досега винаги си тръгва оттам с награда. Тази година свои произведения са изпратили повече от 200 деца, до финала са достигнали 83, а 22 от тях са получили отличия. Освен с романа си „Разказ за хората” Венци е участвал и със стихотворение и три гатанки.

Поощрителна награда има Венцислав Колев и от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, който се провежда в Стара Загора. Общо 93-ма участници са изпратили своите творби в състезанието, в което Венци е отличен с поощрение за стихотворението „От какво е направен сънят?”. В този конкурс той участва за първи път и е най-младият отличен автор, допълва Цветелина Маринова, която също е лауреат от национален литературен конкурс на името на Яна Язова. Състезанието се провежда в Лом и в него търновската учителка е получила специална награда за поезия.

Миналата година талантливият тийнейджър издаде първата си книга, наречена „Историите на Венци. Един различен свят“. Книгата съдържа къси разкази, фантастични истории, стихове и гатанки. Издател беше Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *