НовиниОбразование

Директори на училища за мода се събраха на тридневен форум във Велико Търново

40 ДИРЕКТОРИ И ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОРИ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА ЗА МОДА И ДИЗАЙН В ЦЯЛАТА СТРАНА се събраха във Велико Търново, където вчера започна тридневен национален форум. По време на срещата педагозите дискутираха предизвикателствата пред професионалното образование, свързано със специалностите, по които те обучават ученици, както и възможностите за сътрудничество с бизнеса.

Срещата започна с представянето на работодатели от региона. Осъвременяването на държавните квалификационни изпити, които трябва да отговарят на новите учебни планове, е другата сериозна тема, която представителите на професионалните гимназии обсъждаха в старата столица. Според председателя на Националната асоциация на училищата по мода Росица Иванова, предизвикателствата са свързани с привличане на младите хора към овладяване на умения и навици за дадена професия.

По време на срещата беше представен и новият конкурс „Модел на годината“. В него участват три професионални гимназии – във Велико Търново, Русе и Разград. Идеята на състезанието е да провокира младите дизайнери, които да предлагат свои модни разработки по предварително зададена тема. Проектите се качват в специално направена страница във Фейсбук, където върви и гласуването за всеки месец. Първата тема е била посветена на есента и е зададена от търновската гимназия. Темата за ноември е „Алиса в страната на чудесата“ и е идея на гимназията в Русе, защото победител за октомври е станал модел, изработен от русенски ученик. В края на конкурса сред 12-те най-добри модела ще бъде избран победителят. Конкурсът ще завърши с изработване на най-интересните и атрактивни модели и с ревю, коментира директорът на училището, инициатор на конкурса – Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново Боряна Мочева.

Уъркшоп по рисувана коприна и плъсти съпътства форума. Демонстрациите са на Боряна Мочева и колегата й Галина Николова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *