martineli

martineli

Пътната агенция обяви процедура за Северен пътен възел на старата столица

АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ОБЯВИ ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОЕКТ И РАЗРАБОТВАНЕ НА ПОДРОБЕН УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА РАЙОНА, парцеларен план и за изменения на регулацията на уличната мрежа.

Пътният възел ще облекчи чувствително както градския, така и транзитния трафик. Съоръжението ще бъде изградено в близост до жп гара Трапезица и долната станция на туристическия фуникуляр. Целта е да бъде осигурена директна връзка между републиканските пътища Русе – Велико Търново – Свиленград и Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица.

Създаването на големия инфраструктурен обект е инициирано от кмета на Даниел Панов. През последната година идеята си той представи както в регионалното министерство и АПИ, така и лично пред премиера Бойко Борисов. От Община В. Търново преди година изготвиха идеен проект, който държавата се съгласи да реализира, и вече по него се работи.

„МЕЖДУ 4000 И 6000 АВТОМОБИЛА ДНЕВНО ПЪТУВАТ МЕЖДУ СТАРАТА СТОЛИЦА И ЖЕЛЕЗНИЧАРСКИЯ ГРАД. Със Северния пътен възел се дава възможност за директна връзка с центъра на Велико Търново и новите квартали, без да се преминава през Стария град“, коментира Панов. Северният пътен възел ще осигури и директен достъп на туристите към крепостите Царевец и Трапезица, без да има нужда автобусите и автомобилите им да влизат в централната и старата градска част. Оттам те много бързо ще достигат до буферния паркинг в подножието на Балдуиновата кула, който също ще бъде изграден през 2020 година по проекта за интегриран градски транспорт. С електрически автобус ще се пътува до историческите обекти и туристически забележителности.

С. МАРИНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *