410 четения

12 дела за касиране на избори вървят в областта

Общо 12 дела са образувани до момента в Административен съд – Велико Търново, от началото на изборите за местния вот. Те са по жалби срещу актове, постановени от общинските избирателни комисии в цялата Великотърновска област. Производствата по актове на общинските комисии преди същинския вот на 27 октомври са седем, а по жалби на решения за избор на кметове и общински съветници – пет. До момента по въпросните дела няма постановен съдебен акт.

Едно от последните дела е оспорването на избора на кмет в Ореш. Съдията докладчик е констатирал нередовности в така депозираната жалба, поради което я е оставил без движение и е указал отстраняването им в срок до 14 часа на 11 ноември. В случай че оспорването не бъде своевременно изправено, образуваното административно дело ще бъде прекратено.

Делото за избора на общински съветници в Павликени е отложено за 20 ноември. В петък процесуалният представител на Местна коалиция ПП „ВМРО БНД“ (ПП – НФСБ, ПП ВМРО БНД, ППЗНС) заяви, че поддържа жалбата срещу избора на общински съветници в Павликени. От коалицията настояват, че неправилно са отчетени преференциите, както и че са допуснати нарушения при преброяването на бюлетините и отчитането на недействителните гласове. Ответникът – Общинска избирателна комисия в Павликени, оспори жалбата и възрази срещу искането за преброяване на бюлетини и срещу допускането на свидетели. Съгласие със становището на председателя на избирателната комисия изразиха заинтересованите страни – КП „БСП за България“, ПП ДПС и МК „Воля“. Съдът откри производство по оспорване на конкретни протоколи за избор на съветници, разпредели доказателствената тежест и в тази връзка допусна изслушването на съдебно-статистическа експертиза, заради което делото е отложено.

Делото срещу избора на кмет в Леденик също е отложено за 18 ноември. На първото заседание съдът допусна оглед на бюлетини, който беше извършен от вещо лице в присъствието на процесуалните представители на страните в община Велико Търново. Делото е отложено за изслушване на съдебно-статистическа експертиза и разпит на свидетели.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *