Чешма с 33 имена в памет на хората, станали донори, откриха във В. Търново

Старата столица стана петият град у нас, в който има чешма в знак на благодарност към хората, станали донори и чрез органите си спасили тежкоболни пациенти. Съоръжението се намира в парк „Света гора“ и в събота бе тържествено открито. То стана реалност по инициатива на Сдружението на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и с подкрепата на Община Велико Търново. На събитието присъстваха областните координатори по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които имат най-голяма заслуга регионът ни да е сред лидерите по донорство в България. Сред присъстващите бе и председателят на сдружението инициатор Стефан Тамбуев, който заяви, че за последните пет години във Велико Търново има повече реализирани донорски ситуации, отколкото в София и Пловдив, взети заедно.

На церемонията бяха раздадени и първите български донорски карти, които здравното министерство пусна в обращение миналата седмица в рамките на кампанията “Да! За живот!“. С тях се предоставя информативно съгласие и макар да нямат юридическа стойност, дават ориентир на близките дали пациентът желае да помогне на други хора с органите си. Първата карта бе попълнена от заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

„Законът за трансплантация е добър, но има дребни пропуски. Като това кои са хората, които вземат решение. Майка, баща, син, дъщеря, съпруг и съпруга, а ако няма такива? Имали сме такъв случай, починалият имаше само една племенница, която беше съгласна, но нямаше право да подпише документите. На срещите ние не убеждаваме хората да станат донори, а да вземат информирано решение“, сподели д-р Сибила Маринова.

„Обществото започва да осъзнава нуждата от това да помагаме в труден момент въпреки нашата загуба и мъка. В такъв момент, да вземеш решение, е най-тежко, но и много благородно“, коментира д-р Ваня Лъчезарова.

На откриването присъстваха близки на някои от донорите в областта. Сред тях бяха и роднини на починалия от инсулт на 6 декември 2018 година Николай Тодоров от Драганово, който спасил с органите си други хора.

„Семейно решихме да помогнем на някого друг, след като не можем да спасим брат ми. Така една частица от него остава жива“, заяви сестра му Теодора Вълчева.

От личен опит най-добре запознат с огромното значение на донорството сред дошлите на откриването на чешмата бе Атанас Атанасов от Лясковец, който вече пет години и три месеца живее с ново сърце. Той също взе донорска карта и заяви, че ако изпадне в ситуация на мозъчна смърт, е съгласен да използват органите му за други пациенти.

На чешмата са изписани 33 имена, колкото са и донорите в областта за последните години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *