Данъчните готови да затворят над 100 обекта, сред тях са механа „Петлето”, пицарии, бензиностанции и паркинги

ЗАРАДИ ДАНЪЧНИ ПРЕГРЕШЕНИЯ НАД 100 ОБЕКТА С РАЗЛИЧНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ, СРЕД КОИТО ПРЕОБЛАДАВАТ КРЪЧМИ И БЕНЗИНОСТАНЦИИ, СА ПРЕД УГРОЗАТА ОТ ЗАПЕЧАТВАНЕ. Териториалната дирекция на НАП извади списък на всички фирми, в които са засечени прегрешенията, като част от търговските обекти вече са затворени, а абсолютно всички са поставени под наблюдение. Недокументирани продажби, липса на контрол и неиздаване на касови бележки са най-честите нарушения, които са били засичани по няколко пъти, включително и от тайни клиенти, на каквито се правят данъчните.

Наша проверка показа, че доста от обектите са на територията на Велико Търново. Сред тях е даже култовата механа „Петлето”. Пред запечатване са и бензиностанциите „Дипеста” и „Газ лоджистик”, тази на фирма „Ники” край Кесарево и обекти за горива в Павликени и Мерданя, ведомствената бензиностанция на „Сортови семена” в Свищов и др. В данъчни прегрешения са уличени още и обектите „Арбанашки закуски”, няколко автомивки в района на „Беляковско шосе” и др.

КРАЙНАТА МЯРКА ПРЕДВИЖДА ЗАПЕЧАТВАНЕ ЗА 30 ДНИ ИЛИ ДО ИЗДЪЛЖАВАНЕ НА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ. С промените в законодателството вече фирмите не могат да се прехвърлят на други лица и де факто да продължават дейността си. От началото на 2018 г. всеки обект, за който е започнала процедура по запечатване, се обявява на сайта на НАП в един специален регистър. И от този регистър, ако има някой следващ ползвател на този обект, той трябва да знае, че обектът ще бъде запечатан, независимо от това кой го стопанисва, коментират данъчните. Служителите от звено „Фискален контрол“ нямат за самоцел или служебни стимули налагането на нарушителите на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни. Тя се прилага само в няколко случая. Първата група от тях е свързана с неспазването на реда или начина за отчитане на търговските обороти. Втората група нарушения са свързани с използването на касовите апарати и тук влизат случаите, когато търговецът използва електронни системи с фискална памет, които не са от одобрен тип или са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти, без предварително да е уведомена Националната агенция за приходите. Санкцията се налага и когато фискалните устройства имат нарушени или липсващи пломби или позволяват режим на работа при прекъсване на връзка не по установения ред, коментират данъчни.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

3 thoughts on “Данъчните готови да затворят над 100 обекта, сред тях са механа „Петлето”, пицарии, бензиностанции и паркинги

 • 11.11.2019 в 15:42
  Permalink

  Геноцидът над Ганя продължава с пълна сила, а колко ни лъгаха с обещания за демокрация и неприкосновеност на частната собственост…

  Отговор
  • 15.11.2019 в 15:30
   Permalink

   Нищо не споменаваш за правилата, задълженията, законите? Или според теб демокрация означава беззаконие и неплащане на данъци, скрити приходи и т.н.? Явно и ти си един от потърпевшите. Нещастник….

   Отговор
 • 15.11.2019 в 22:16
  Permalink

  Ами така трябва. Всички искат законност, но не и сами да я спазват. Най-жалки са хитреците на дребно. По чалгаджийски

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *