Образование

Гимназията по строителство в старата столица чества 76 г. от създаването си

30 ученици, участвали в различни състезания и конкурси, получиха награди

 

76-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА УЧИЛИЩЕТО СИ ПРАЗНУВАХА В ПЕТЪК УЧИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В гимназията, която е създадена с Указ на цар Борис, днес се обучават около 460 ученици в четири специалности.

„Празнуваме днес, защото точно на 8 ноември през 1943 г. е открито Държавното техническо училище за момчета „Ангел Попов“. Тогава специалностите са били само две – „Строителство“ и „Земемерство“. През годините това училище променя няколко пъти името си, докато педагогическият колектив не решава през януари 1992 г. гимназията окончателно да има за свой патрон Ангел Попов. Той дава 7 млн. лв. за изграждането на това училище и така сбъдва най-смелата си мечта“, припомни в словото си директорът на училището Евгения Илиева.

След това тя връчи на четирима пенсионирани вече учители плакета на гимназията. Емилия Колева, инж. Стефка Енчева, инж. Мария Георгиева и Павлина Цачева получиха грамоти за дългогодишната си работа като учители в Гимназията по строителство и бяха изпратени с овации от своите колеги и ученици.

Награди получиха и близо 30 момчета и момичета, които са участвали в различни състезания и конкурси, посветени на патронния празник на училището. Единадесетокласничката Кристина Статева е победител в най-атрактивното състезание – за традиционна българска къща, изградена с природни материали. На второ място журито е класирало Кристияна Гагова от 8 клас и Росица Петрова от 11 клас, а третата награда грабна Лия Иванова, ученичка в 8 клас. Кристина, Росица и Лия са избрали да учат специалността „Строителство и архитектура“, Кристияна учи в паралелката по архитектурна реставрация.

Иван Джуров е победител в математическия конкурс „Нощ на математиката“. Трифон Пантов и Кристиян Иванов са втори, на трето място са се подредили Виктор Иванов и Ивайла Петрова. Всички са ученици в 10 клас в паралелката „Строителство и архитектура“.

Деветокласничките Милица Генова и Памела Караиванова са победители конкурса по икебана. На второ място са Калояна Тошкова и Даниел Минов от 9 клас и Стефка Ангелова, която е в 11 клас. Трети е деветокласникът Стефан Лаков. Всички учат парково строителство. Грамота получи и настоящият 12 клас „Строителство и архитектура“, който е завършил миналата учебна година с най-висок среден успех.

ПО ТРАДИЦИЯ ОСМОКЛАСНИЦИТЕ ПОЛОЖИХА КЛЕТВА И ТАКА ТЪРЖЕСТВЕНО СТАНАХА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА ПО СТРОИТЕЛСТВО. След това знаменосците, които тази година са абитуриенти, предадоха знамето на своите наследници.

Празникът продължи през целия ден със спортни турнири и състезания по предмети.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *