martineli

martineli

Куче се научи “да говори с изречения” с помощта на специална клавиатура

Куче се научи да разговаря със собственичката си, като съставя изречения, натискайки с лапа бутоните на специална клавиатура, съобщи в. “Дейли мейл”.
Така Стела, която е мелез между катахула и австралийско пастирско куче, иска храна, разходка, игра с топка, дори казва, че някой й липсва, или че трябва да я почешат по корема.
Собственичката на Стела – Кристина Хънгър, която е езиков патолог, е започнала да обучава любимката си да използва клавиатурата, когато е била осем седмици. Сега Стела е на 18 месеца, знае 29 думи и учи много бързо. Според Кристина Хънгър кучето й дори може да отговаря на въпроси.
Стела отива до клавиатурата на пода и натиска с лапа “щастлива”, “топка, “искам”, “навън”. След това изтичва до входната врата, махайки с опашка.
Най-впечатляващото изречение на Стела е било, когато е написала “искам”, “Джейк”, “да дойде”. Джейк е приятелят на Кристина. Когато той се появил, Стела доста ги изненадала, като натиснала бутона “щастлива”.
Стела използва клавиатурата и когато е притеснена. Веднъж, когато чула шум, натиснала “виж” девет пъти, а след това “ела навън”.
Любимата дума на Стела е “плаж”. Използва я много често.
“Начинът, по който тя си служи с думите, за да общува и по който ги комбинира, е като на двегодишно дете” – каза Кристина Хънгър. Тя използва същия метод, за да учи деца с проблеми да общуват.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *