Медицински синдроми с имена на литературни герои

 “Синдром” е термин от медицината и психологията, който означава съвкупност от признаци, явления и симптоми, свързани с болестно състояние и проявяващи се едновременно. Повечето синдроми са наречени на лекарите, които първи са ги диагностицирали, но някои носят имената на литературни герои.

1. Синдром на Рапунцел

Принцесата с прекрасна коса от приказката на Братя Грим дава името на рядка болест. Страдащите от синдрома на Рапунцел (предимно жени и момичета) откъсват и поглъщат собствените си коси. Разстройството е известно като трихофагия. При него човек поглъщат толкова много коса, че в течение на времето, тя се натрупва в стомаха и се образува голяма топка косми, която пречи на нормалното функциониране на органите. Масата от коса се свързва и с други материали, попаднали в стомаха – храна, слуз, и образува форми, които могат да причинят перфорации в стомаха и червата.

2. Синдром на Отело

Болестното състояние носи името на Шекспировия герой, който убива съпругата си в пристъп на ревност. Отличителни черти на това заболяване са: безпочвени обвинения в изневяра, непрекъснато изпитване на верността на партньора, мнителност, дебнене и агресивно поведение. Не, ревността невинаги е ласкателство и признак на любов.

3. Синдром на лейди Уиндърмиър

Болестта е наречена на героинята на Оскар Уайлд от пиесата “Ветрилото на лейди Уиндърмиър”. Състоянието се характеризира с упорита кашлица, недостиг на въздух, отпуснатост и сънливост.

4. Синдром на Питър Пан

Или когато мъжете отказват да пораснат. Наречен на обичания герой на Д. М. Бари – момчето, което не иска да порасне. Хората, страдащи от този болест, демонстрират незрялост в повечето области на живота си. Те избягват поемането на отговорност, противопоставят се на приетите норми, фокусират се повече върху фантазиите си и често се налага да бъдат обгрижвани. Синдромът на Питър Пан най-често се наблюдава при мъже между 14 и 50 години и се окачествява със страх от порастване, бягане от отговорност и детинско поведение. Обикновено остават ергени, предпочитайки да живеят със семействата, в които са родени, за да избегнат отговорности и да водят комфортен и безгрижен живот.

5. Синдром на Маугли

Това състояние носи името на главния герой от “Книга за джунглата” на  Ръдиард Киплинг. Синдромът е типичен за деца, претърпели сериозен емоционален стрес или израснали без човешки контакт, които са неспособни да развият социална връзка с другите. Болестта се изразява в занижени умствени и/или физически умения.

 6. Синдром на Пепеляшка

Наречен по името на героинята от едноименната приказва на Шарл Перо. Осиновените или доведените деца най-често страдат от тази болест и измислят страховити истории за това как са били малтретирани от мащехите или бащите си. Някои психолози предполагат, че в много случаи е налице различно и дискриминационно отношение към доведените деца и това може да се дължи на липсата на връзка между майка-баща и деца.

Този синдром обаче има и друго популярно тълкуване – свързва се с жени, развили комплекси, които ги правят емоционално зависими от мъжа. Те просто имат нужда от мъж до себе си. Колкото и успехи да са пожънали в кариерата и живота си, колкото и приятели да имат, те не се чувстват пълноценни без партньор. Отличават се с ниско самочувствие, тревожност и несигурност.

7. Синдром на Пикуик

Затлъстялото момче от първия роман на Чарлз Дикенс дава името на тази болест. Сред второстепенните персонажи на романа „Посмъртните записки от клуба на Пикуик” се среща слугата Джо, който страда от крайна степен на затлъстяване и постоянно заспива, по всяко време на денонощието и във всяка ситуация. Именно този герой дава названието на синдрома на Пикуик, макар и самата патология да е била описана едва 120 години след излизането на книгата – през 1956 година. Тя се характеризира с повтарящи се спирания на дишането по време на сън, причинени от наднормено тегло. Характерно е, че при хората, страдащи от този синдром, най-често не се откриват никакви структурни патологии на белите дробове. Недостатъчност се развива единствено на фона на наднормените килограми. Затлъстяването води до това, че белите дробове се притискат и човек не може да диша пълноценно.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *