3120 четения

Районният съд в Горна Оряховица спаси 84-годишна от фирма за бързи кредити

Искали от баба Мария от Стражица близо 10 000 лв. с фалшив подпис върху договор

 

Районният съд в Горна Оряховица отхвърли искове от дружество за бързи кредити заради фалшифициран подпис върху договор на кредитора, а решението е влязло в сила. Исковете за близо 10 000 лева са били предявени срещу 84-годишна от Стражица. Делото е било образувано срещу Мария С. и 51-годишната С. А. от града в качеството им на длъжник и съдлъжник. Според кредитора на 28 февруари 2013 г. е сключен договор за револвиращ заем между страните на обща стойност 5000 лв. със срок на изплащане 30 месеца. В исковата си молба фирмата за бързи кредити твърди, че баба Мария е направила само пет пълни погасителни вноски и една непълна вноска по погасителен план. Поради просрочването кредиторът е прекратил договора и уведомил кредитополучателите за това.

Твърди се още, че към момента на подаване на иска погасителният план е изтекъл и цялото задължение е изискуемо. Общата му стойност е 9846 лв., от които номинал в размер на 7726 лв. и неустойка в размер на 2120 лв. В отговор на исковата молба ответницата – 84-годишната длъжница, заявява, че не се е подписвала на този договор и никога не е посещавала офис на дружеството в Горна Оряховица.

От събраните доказателства по делото е изяснено, че на 28 февруари 2013 г. е подписан договор за револвиращ заем между кредитното дружество и Мария в размер на 5000 лева. Титуляр на посочената в договора сметка обаче е К. Ю., роднина на снахата на възрастната жена.

В свидетелските си показания К. Ю. посочва, че снахата му обяснила, че свекърва й ще тегли кредит, но няма карта с банкова сметка, като издаването на такава ще стане за две седмици, а тя няма толкова време. Поискала му банковата сметка и той й я дал. След два-три дни му се обадила и казала, че парите са преведени на сметката му, и мъжът изтеглил преведените 5000 лв., които предал на снахата. Впоследствие тя била обявена за общодържавно издирване от Главна дирекция „Национална полиция”.

По делото е допусната съдебно-графическа експертиза, от заключението на която е видно, че подписът, положен в договор за револвиращ заем в графа “клиент”, не е бил положен от баба Мария, а от друго лице. Заради измамната схема съдът е отхвърлил исковете на фирмата за бързи кредити като неоснователни.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!