Свързаха две личности черти с по-висок коефициент на интелигентност

Откритостта към нови преживявания и екстровертността са свързани с по-висок коефициент на интелигентност, установява ново проучване. Хората, които са отворени към нови преживявания имат по-активно въображение, по-висока чувствителност към красотата и по-силно интелектуално любопитство, наред с други качества, които допринасят интелигентността им да бъде оценена като по-висока от средната. Този тип хора са склонни по-добре да съхраняват обща информация, както и да съхраняват краткосрочни спомени.

Резултатите са от проучване, в което участват 381 души на възраст между 19 и 89 години, разделени в няколко възрастови групи. Изследването се интересува от т.нар. „кристализирана“ интелигентност или способността да се използва вече научена информация. Често тази способност се измерва с тестове за общи познания и речников запас.

Изследването е установило и друга интересна зависимост – някои хора над 60-годишна възраст се справяли със задачите така добре, както и по-младите. Тази група хора се отличавали с една неочаквана личностна характеристика – несговорчивост.

Други изследвания също са демонстрирали, че интелигентните хора често са по-независими и сдържани.

Източ„ник: obekti,.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.