Общество

За пръв път показаха новата съдебна сграда на Административния съд

Председателят на институцията Георги Чемширов награди 10 деца за участие в конкурс

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ В ПЕТЪК ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД ГЕОРГИ ЧЕМШИРОВ ПОКАЗА КАКВО Е НАПРАВЕНО В НОВАТА СГРАДА след грандиозен ремонт за близо 1,5 млн. лв. Емблематична сграда на ул. „Иван Вазов” 1 е паметник на културата и е с четири надземни и два подземни етажа. Построена е през 1935 г. и е с 1400 кв. м разгърната застроена площ. Вътрешното й пространство е изцяло препроектирано за нуждите на съда. В сградата има три съдебни зали, деловодство, в което едновременно ще се обслужват по петима граждани, и помещения за служителите и магистратите. Министерството на правосъдието я купи през 2012 г. за 1,7 млн. лева и я предостави на Висшия съдебен съвет. Реконструкцията на сградата започна на 7 септември 2018 г. и продължи около година с две прекъсвания.

„Покривът е изцяло нов и е с керемиди, както се полага на сграда със статут на паметник на културата от ансамблово значение. Фасадата също е освежена. Дограмата е дървена, според предписанията на НИНКН. Подновени са ВиК и елинсталацията, инсталиран е СОД”, обясни председателят на Административният съд в старата столица Георги Чемширов. Той представи обновената постройка на журналисти и магистрати в петък, който бе обявен за Ден на отворените врати. Чакат се експертни комисии от различни ведомства да направят оглед на сградата и тя да бъде официално приета и открита. На първия етаж са разположени деловодството и две съдебни зали. На втория етаж е третата голяма съдебна зала. Третият кат пък е отреден за кабинети на съдии и прокурори, както и за служители с ръководна роля за бърз документооборот.

“Инсталиран е специален подемник, с който ще се пренасят папките по делата. Обособени са хранилища и сервизни помещения. На един от етажите са запазени в автентичен вид архитектурни елементи – колони, капители, а също и кристални полилеи”, сподели Георги Чемширов. “В Административният съд работят общо деветима съдии и 31 административни служители. Ще се наложи да назначим петима техници за поддръжка на всичките над 20 инсталации в новата сграда”, каза Чемширов.

СЪЩИЯ ДЕН ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ РАЗДАДЕ И НАГРАДИТЕ НА 10 ДЕЦА от областта, участвали в конкурс за мислена разходка в дома на Темида.

Журито класира на първо място съчинението на Александра Иванова от а клас на ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново. Второ място зае Габриела Димитрова от VІІ а клас на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ –  Горна Оряховица. Трета в класацията е Кия Иванова от V а клас на ОУ „Свети Климент Охридски“ –  Павликени. Специална награда – ваучер за книги на стойност 50 лева, бе връчена на представител на ОУ „Димитър Благоев“, откъдето е победителката. Децата, които имаха възможност да присъстват в Деня на отворените врати, тържествено получиха наградите си лично от председателя на Административен съд – Велико Търново.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *