Д-р Иван Узунов спаси коляното на търновец по метод, приложен на Рафаел Надал, Лионел Меси и Кристиано Роналдо

Операцията и плазмотерапията са подходящи не само за млади, но и за хора от третата възраст

 

45-годишен търновец премина операция на коляното и плазмотерапия, каквато е помогнала на Рафаел Надал, Лионел Меси, Кристиано Роналдо и други световноизвестните звезди. Интервенцията е направена в края на лятото, а днес боляринът ходи нормално, спортува активно и дори предстои да замине на състезание в чужбина. Лечението му е дело на д-р Иван Узунов, който от три години работи в старата столица, където преглежда в ДЦК I Велико Търново и Центъра за спортна медицина и рехабилитация, а от идната седмица вече и в ДЦК на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Медикът работи и в столична ортопедична болница, където оперира.

Пациентът бил с тежко увреждане на коляното, менискуса и хрущяла, който покрива коленната става. Това било причинено от голямо натоварване и както повечето българи с болежки, изчакал няколко месеца, преди да потърси лекар. След като болката станала нетърпима, а ходенето почти невъзможно, посетил д-р Узунов.

„Пациентът е фармацевт, изпил всички възможни лекарства за облекчаване на страданието и когато се убедил, че проблемът е сериозен, си направил рентгенова снимка и ядрено-магнитен резонанс. Дойде при мен с резултатите и му поставих диагнозата. Увреждането беше около 40%. В рамките на операцията отстраних скъсаните участъци от хрущяла на ставата, но покритието на костта беше доста дълбоко наранено и това наложи да му проведа плазмотерапия. При този метод се взима определено количество кръв от пациента, която се обработва със специален апарат, изработващ концентрат от кръвни клетки, богати на растежни фактори. Те стимулират възстановяването на хрущяла, а към тях се добавят лекарства и се вкарват вътреставно, за да покрият дефекта на костта“, разказа д-р Узунов.

След оперативното лечение и плазмотерапията пациентът провел два курса на физиотерапия в Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина във Велико Търново и достигнал оптимален резултат.

„Този метод не е само за млади хора, но и за такива от третата възраст. Прилагал съм го и на 80-годишни пациенти с напреднали заболявания. Възможно е с него да се лекуват и всякакви други увреждания, които преди няколко години не можеха да се повлияват. Разбира се, не всички са подходящи за терапията. Когато са налице най-тежките степени, при които вече няма 50% от хрущяла – няма как да се приложи. Затова е важно пациентите навреме да се обърнат към специалист, за да не губят тази възможност“, заяви д-р Узунов.

Той подчерта, че посредством плазмотерапия може да се спре разрушаването на хрущяла и да се отложат във времето операциите по ендопротезиране. Към момента пациентите заплащат изкуствените стави, а до няколко години, когато Здравната каса разшири обема на дейностите, които поема, вероятно имплантите ще бъдат безплатни. Така, ако сега се направи вътреставното вкарване, подмяната на ставата ще се забави с пет години, пациентът ще живее нормално през този период и ще спести пари за изкуствена става.

Този метод за първи път се прилага през 2009 година в САЩ на спортисти с тежки натоварвания на раменната и коленна става, вследствие на което са получили увреждане на хрущяла, сухожилията и мускулите около ставите. Постепенно приложението на способа се разширява и започва да се провежда също при износвания на хрущяла на ставите.

„Проф. Рамон Кугат от Барселона въвежда извеждането на кръвни клетки, богати на растежни фактори, които са подобни на стволовите клетки в пъпната връв. Хората, които се интересуват от спорт, знаят, че Рафаел Надал имаше проблеми с коленете преди време и беше пред прекратяване на кариерата си, но благодарение на този метод продължи да спортува и днес все още е в страхотна форма. Такива инжекции са поставяни още на Меси и Роналдо и други футболисти. Вече не е необходимо да си световна звезда, за да си позволиш плазмолечение“, увери д-р Узунов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *