120 четения

Елена посвети специална вечер на двама митрополити, родени в града

Епископ Иларион Ловчански и митрополит Кюстендилски и Доростолски митрополит Иларион са двама достойни български духовници, родени в град Елена, на които признателните потомци посветиха специална вечер, организирана от Община Елена.

Животът и делото на Иларион Ловчански представи Йордан Минчев, учител по история в Средното училище в Елена. Наскоро той защити докторска титла за своя труд, проучвайки тази важна личност на църковното движение у нас. Близо три години проучва личния фонд на владиката, запазен в Българския исторически архив към Националната библиотека, до който толкова време почти никой не се е докосвал. Той се състои от 561 архивни единици и включва разнообразни документи от писма, описи на вещите, на движимите и недвижимите имоти, сметки, разписки, списъци и протоколи.

„Епископ Иларион Ловчански и митрополит Кюстендилски, интересна и противоречива личност, е живата история на Българското национално движение – той е най-възрастният свещенослужител на възродената българска църковна самостойност.

Избран е за първи Български екзарх, но по свое вътрешно убеждение и под натиск на великия везир Мехмед Недим паша и руския посланик граф Николай Игнатиев подава оставка. Като първи и последен Кюстендилски екзархийски митрополит спасява от кръвопролитие на два пъти Кюстендил по време на Разложкото въстание и Руско-турската освободителна война.

Своя трайна следа в духовния и културния живот оставя и Доростолският митрополит Иларион, от чиято кончина на 28 октомври се навършиха десет години. За неговия не по-малко интересен, изключително скромен живот, отдаден на вярата, църквата и българщината, говори проф. д-р Ивона Карачорова от Института по български език към БАН, родственичка на дядо Иларион.

Митрополит Иларион със светско име Димитър Цонев е роден на 12 януари 1913 г. в Елена. Той бе с най-образцовата биография в Българската православна църква, на която служи вярно до края на дните си. Достоен продължител е на делото на своя предшественик и родственик Иларион Макариополски, наставник е на поколения български духовници

Автор е на над 40 книги и на повече от 300 стихотворения, статии, спомени, пътеписи, беседи и поучения. От 2004 г. е член на Съюза на писателите. На 28 май 2009 г. с президентски указ митрополит Иларион Доростолски е удостоен с орден „Св. Кирил и Методий“ и огърлие за особено значимите му заслуги в развитието и издигането ролята на богословското образование и наука в България. Почетен гражданин е на град Елена, към който изпитва синовна обич и привързаност.

В края на вечерта проф. Карачорова представи най-новата краеведска книга и нейния автор Никола Костов. Изследването му е за Костовския род от Елена и е издадено с финансовата подкрепа на Община Елена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!