Нейко Генчев, Иван Александров, Росица Димитрова спрягат за новия екип на Даниел Панов

Готвят втори избор на зам.-председатели на Общинския съвет

 

ВЕЧЕ СЕ КОМЕНТИРАТ И ПЪРВИТЕ ИМЕНА, КОИТО СЕ СВЪРЗВАТ С НОВИЯ ЕКИП НА НОВОИЗБРАНИЯ КМЕТ ДАНИЕЛ ПАНОВ. Самият той не крие, че ще направи доста сериозни промени в ръководството на Общината за третия си мандат. Предстои и промяна в структурата на местната администрация, като най-вероятно ще се създадат нови звена. В момента Панов има трима заместници. Близки до градоначалника обаче все по-често го чуват да употребява красноречивия израз „Няма лошо да проветрим стаята“ именно по отношение на екипа си. Той влизал в употреба все по-често след блестящата му победа с внушителна преднина още на първия тур.

Основният му заместник Снежана Данева-Иванова е най-сигурният член на екипа заради солидния опит в местната власт. Не е сигурен дали ще остане заради преподавателската си и научна дейност обаче колегата й проф. Георги Камарашев. Другият заместник от предишния мандат Ганчо Карабаджаков пък в момента е в дълъг болничен заради здравословен проблем, а след завръщането си ще излезе в пенсия. Именно за неговото място се спрягат няколко имена. Едното е на интелектуалеца Нейко Генчев, който се ползва с добро реноме не само в кръговете на управляващите и е човек с широк мироглед. За вицекмет с ресор „Култура и образование“ се спряга и дългогодишният директор на Окръжната библиотека Иван Александров.

Според запознати в момента се обмисля вариантът да се промени щатът, за да се създаде нова заместниккметска позиция, тъй като сферите, в които оперира Общината, и дейностите, с които се занимава, са нараснали неимоверно. Сред спряганите за заместници на Даниел Панов в новия му, трети пореден мандат са и бившият зам.-министър Росица Димитрова, както и изключително експертният и опитен мениджър – директорът на училище „Вела Благоева“ Ангел Янчев. В предстоящия мандат Панов ще трябва да разчита и на нов главен секретар, тъй като сегашният – Мина Илиева, е пред пенсия. Обмисля се и създаването на общински инспекторат, който да се занимава с обществения ред и да следи и събира санкциите по над 20-те наредби, които действат в община Велико Търново. Според близки до кмета рокадите ще са в сила от новата година.

МЕЖДУВРЕМЕННО СЕ СТЯГА И ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ЗА ИЗБОР НА ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛИ. Тя ще се проведе съвсем скоро, тъй като в последната седмица на месеца предстои редовно заседание. Заместниците на Венцислав Спирдонов, както и съставът на 12-те комисии, трябва да се определят съвсем скоро след процедурния гаф по избора им по време на първото заседание от мандата.

Тогава най-много гласове за четирите места, които заедно с председателя формират ръководството на съвета, събраха Калина Широкова от БДО, д-р Юлия Тонкова от ВМРО, Тодор Тодоров от групата на „Алтернативата на гражданите“ и ДПС, както и Росен Иванов. Тук деликатният момент е при предложението на втората по големина група в Общинския съвет – тази на БСП. С решение на Пленума на социалистите за поста заместник-председател е утвърдена Валерия Дончева. Изненадващо обаче областният председател Петко Тюфекчиев предложи адвокат Николай Илчев, който обаче не успя да събере необходимия брой гласове. Според запознати също от новата 2020 г. ще бъде променен и правилникът на съвета заради многото формации в него, като ще се създаде и допълнително заместническо място, което ще бъде дадено именно на БСП.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *