342 четения

Представителна еврейска сграда, кула и главни улици с кръстовище разкриха на Трапезица

ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЕВРЕЙСКА СГРАДА, ГЛАВНИ УЛИЦИ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ В КРЪСТОВИЩЕ, И КУЛА СА ЧАСТ ОТ ОТКРИТИЯТА НА АРХЕОЛОЗИТЕ, които работиха това лято на хълма Трапезица. Проф. Константин Тотев, доц. Мирко Робов и доц. Деян Рабовянов проучваха обектите си в продължение на четири месеца. Всеки от тях получи по 20 000 лв. финансиране от Министерството на културата.

След петгодишно прекъсване доц. Мирко Робов отново успя тази година да продължи проучванията на югоизточния сектор, където през лятото на 2014 г. разкри сграда, която тогава той записа като църква номер 21. „Тази сграда обаче ми поднесе изненади през този сезон. Датирана е към 40-те – 50-те години на XIII век и е със сериозни размери – 22 на 14,5 метра. Вътрешната й квадратура е 267 кв. м. Ориентирана е изток-запад, измазана е с хоросан, което ми даде основание да смятам, че е църква. Обаче никога не е стенописвана. Така че, според мен, постройката не е църква. Не е и просто трапезария. Хипотезата ми е, че става дума за сграда, която е свързана с еврейската религия. Отдавна историците и ние, археолозите, сме на мнение, че на Трапезица е имало еврейски квартал и той се е намирал точно около тази сграда, която, ако я погледнем отвисоко, може би ще има шестоъгълна форма, според разположението, което разкривам“, коментира доц. Робов. Археологът признава, че ще бъде много трудно да намери категорични доказателства, че става дума за синагога, но той е решил следващото лято да се концентрира именно в търсенето на такива възможности.

Повече от 300 монети са излезли при разкопките на Мирко Робов това лято. По тях той е извършил и датировката на сградата. Освен на монетите е попаднал и на апликация с позлата, която най-вероятно е служила за украшение на колан. Има и един обков с позлата, може би за малка икона, няколко железни кръста, оръжия и много предмети от бита.

ДВЕ ГЛАВНИ УЛИЦИ С КРЪСТОВИЩЕ Е ПРОУЧВАЛ ПРЕЗ ЛЯТОТО ДОЦ. ДЕЯН РАБОВЯНОВ, КОЙТО РАБОТИ В ЮЖНИЯ СЕКТОР НА ХЪЛМА. Той и екипът му са продължили да проучват църква номер 22 и некропола около нея. „Досега сме разкрили около 140 погребения, това лято само попаднахме на 70. Погребенията не са с инвентар, който да показва, че там са погребани заможни хора, но измежду оскъдния инвентар има и златошита сърма в облеклото. По-интересното е, че в този некропол има много следи от препогребвания. Дори си мисля, че става дума за семейна употреба на гробовете“, коментира археологът.

Той има повече от 500 находки, сред които 400 са монетите. Някои от тях са сребърни, златни, но тепърва предстои да бъдат обработени. Сребърните са от времето на Иван Асен и Иван Шишман, има една сръбска, една татарска. „Златната монета е на Йоан III Ватаци, обаче по-любопитното за нея е, че е срязана, за да бъде пригодена към друг теглови стандарт от това време – XIV век“, казва още доц. Рабовянов. Той е попаднал на импортни стоки, сред които и фрагмент от съд от китайски порцелан. Тази находка е по-характерна за Царевец, където често са излизали подобни фрагменти, уточнява археологът и допълва, че е попаднал на белези за занаятчийско ювелирно производство.

Нова кула и сграда, която вероятно е служела за подход към кулата, находката от това лято на проф. Константин Тотев. Кулата е с размери 7 на 4 метра и до нея свършва Западната крепостна стена. Близо 200 са находките на проф. Тотев от сектора, който той е проучвал, сред находките има една златна монета.

„ЦЯЛ КВАРТАЛ Е ПРОУЧЕН НА ТРАПЕЗИЦА ВЕЧЕ И НА ПРАКТИКА ТОВА Е ЦЯЛ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО. Обаче няма средства за консервация и реставрация. Направим ли го, ще можем да покажем на туристите как е изглеждал един средновековен град“, коментира архитектът на обекта арх. Пламен Цанев и допълва, че за да бъде наваксана пропуснатата през годините консервация, са нужни всяка година по 1,5 млн. лв. и така, докато държавата не инвестира поне 12 – 14 млн. лв. „Ако продължаваме да отлагаме и спешно не бъдат консервирани разкритите останки, те ще се саморазрушат“, категоричен е арх. Цанев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!