185 четения

Зорница Русинова: „За 10 години закрихме 94% от специализираните институции за деца“

„Ключът към успешната деинституционализация е, че всички гледахме в една посока и работехме заедно – правителство, неправителствен сектор, академични среди“, това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на международната конференция „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“. Русинова припомни, че през последните 10 години 94% от специализираните институции за деца са закрити. Преди старта на реформата около 7600 деца са били настанени в 137 домове за деца с увреждания, домове за деца, лишени от родителски грижи, и домове за медико-социални грижи. „Всички ние помним Могилино, което стана символ на лошата институционална грижа и забравените от обществото деца. Вярвам, че уроците, които сме научили, могат да бъдат предадени на много наши партньори“, допълни зам.-министърът. Тя припомни, че реформата в грижата за деца се е реализирала със средства от европейските фондове. За реализиране на деинституционализацията от националния бюджет са отделени 450 млн. лв.

Международният форум „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?“ се проведе от 6 до 8 ноември в София. В рамките на събитието над 320 експерти от 31 страни обсъдиха реформата в грижата за децата. Съорганизатори са Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца към Нов български университет, „УНИЦЕФ България“, „SOS Детски селища“, фондация „Лумос“, фондация „Сийдър“, „Надежда и домове за децата – клон България“ и Eurochild. В рамките на конференцията участниците споделиха научни данни и натрупан опит, както и добрите практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който откри събитието, определи деинституционализацията на грижите за деца като един от най-чистите примери за провеждане на реформа в България – според високите световни стандарти с оценка на нуждите и с адекватно планиране. Да се деинституционализират децата, не е финалната цел – още много усилия трябва да положим. „Една реформа не означава да промениш законодателството, а да убедиш хората, че това е пътят и той няма как да бъде променен“, категоричен е вицепремиерът. Той изтъкна огромната роля на неправителствените организации при провеждане на реформата, които, освен помощник, са и необходимият коректив. Според Дончев опитът на България с реформата е уникален и би следвало да бъде ползван при провеждането на други реформи.

Моделът, който ние създадохме, е най-успешният в Европа, защото той дава резултат, първо, като последователни действия на всички партньори и второ, начинът, по който виждаме, че процесът продължава да се развива. Вярвам, че това променя съдбата на децата, подчерта Русинова по време на участието си в панела „Прилагане на глобалните и европейските политики на национално ниво“.

Тя каза още, че за да бъдат решени проблемите, са затворени голяма част от специализираните институции за деца в България, отбелязвайки, че услугите които се развиват сега, нямат нищо общо със стария тип институции. От 137 институции за деца остават за закриване 21, в които се отглеждат 495 деца и младежи, уточни Русинова.

Ние успяхме да изградим качествени, модерни и нови услуги, започвайки от нулата, без това да натоварва в голяма степен българските данъкоплатци и нашия бюджет. В момента в страната се предоставят 627 социални услуги за деца и семейства от нов тип с общ капацитет над 14 000 места, изтъкна зам.-министърът.

Тя завърши с това, че успехът в момента е плод на 10-годишна работа, което ни дава основание да говорим, че в България моделът е успешен. Той се корени в много трудности, много добре осъзнати предизвикателства, проблеми и грешки, които самата система е успяла да реши. Всичко това е направено в интерес и полза за децата на България.

В панела участваха още проф. Роби Гилиган от колеж „Тринити“ в Ирландия, който разказа за процеса на деинституонализация в Ирландия, продължил почти 30 години, и Людовика Пакалкайте, национален директор на „SOS Детски селища“ – Литва. Тя обясни как Литва се справя с проблемите в сферата и презентира кампанията „Да отворим врати за децата на Европа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *