Без увеличение на данъците във Велико Търново, дефицит от 1,8 млн. лв. за такса смет и зимно почистване

Снежана Данева-Иванова: „Девет години налозите на великотърновци не са променяни въпреки скока на заплатите и цените”

 

ДАНЪЦИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ НЯМА ДА БЪДАТ УВЕЛИЧАВАНИ И ОСТАВАТ СЪЩИТЕ ЗА ОЩЕ ГОДИНА, съобщи зам.-кметът по финансовите въпроси Снежана Данева-Иванова. Местната хазна обаче има да преодолява дефицит от около 1,8 млн. лв. от такса смет, почистване на улици и зелени площи, както и зимно почистване, за които от бюджета повече се харчи, отколкото да се събират приходи.

„Един от начините да компенсираме този недостиг е да премахнем отстъпката от 10% за предсрочно плащане на такса битови отпадъци. Ние сме единствената община в България, която я има. Така ще продължим, без да увеличаваме. В близките години се очаква и промяна в закона, според която всеки ще плаща според количествата смет, които акумулира“, обясни зам.-кметът. От отстъпката от 10 на сто, която ще отпадне, досега годишно в хазната на Община Велико Търново влизаха около 420 хил. лв. по-малко. От градската управа са преценили, че е по-добре да не се лишават от тази сума и с нея да дофинансират събирането на сметта, борбата със снега и чистотата. „Де факто с около 400 хил., които досега опрощавахме, можем да правим по две улици годишно“, изчислява Данева, но допълва, че отстъпките при плащане на такса смет за юридическите лица и учебните заведения остават.

ДАНЪЦИТЕ ЗА АВТОМОБИЛИТЕ И ТЕЗИ ЗА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ОСТАВАТ НЕПРОМЕНЕНИ. Зам.-кметът на община Велико Търново подчерта, че ставките са едни и същи от 2010 г., независимо че минималната заплата, цените на услугите и консумативите са се повишили неколкократно. „Хората могат да бъдат спокойни и да си планират инвестиции и разходи. Появиха се коментари, че ще вдигаме данъците, но искам категорично да ги опровергая“, каза Снежана Данева-Иванова.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

5 коментара за “Без увеличение на данъците във Велико Търново, дефицит от 1,8 млн. лв. за такса смет и зимно почистване

 • 13.11.2019 в 10:47
  Permalink

  ТЕ БЯХА ПЪРВАТА ОБЩИНА В СТРАНАТА ,ДЕТО КАЗАЛИ ЧЕ ЩЕ УВЕЛИЧАТ ДАНЪЦИТЕ – НОВИТЕ „ГОЛЕМИ“ МОЗЪЦИ… ..АМА БОКО ГИ СРИТА ВЧЕРА ,ОБЯВЯВАЙКИ ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ…СЕГА, ПОСРАНИ ,ЗАЯВЯВАТ ,ЧЕ НЯМА… ЕГА ТИ ОБЩИНАРИТЕ…

  Отговор
 • 13.11.2019 в 11:13
  Permalink

  Доста нагло изказване от госпожата. Интересно на какво отгоре данъците в града ни са с 30-на процента по-високи от столицата например? Да не говорим, че данък МПС е двоен спрямо други областни градове!

  Отговор
 • 13.11.2019 в 12:10
  Permalink

  Ставките на местните данъци и такси във Велико Търново са сред най-високите в страната от години!!! Абсолютно неприемливо е тяхното ново увеличаване!!!!

  Отговор
 • 13.11.2019 в 21:31
  Permalink

  Интересно е кои общински съветници, от кои партии ще подкрепят и гласуват за предложението…?

  Отговор
 • 26.01.2020 в 9:14
  Permalink

  Снегорините се „счупиха ‘от чистене на сняг,нали? Колко милиона само там прахосахте? Данаците ни по-високи и от София а доходите на търновци наполовина, Е ПИТАМ КАК СМЯТАТЕ,че трябва да вдигате цените на всичко от което крадете безпардонно с поставени фирми на отчет на общинските паразити и останалите във властта? Търновци не останаха,блокове се строят за всички продали нивите си и овцете си и решили ,че тука ще живеят по добре а точно от тях се възползва „бизнеса“,подбиват пазара с евтина работна ръка,като им дава по-ниски заплати.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *