454 четения

Обмен на идеи и иновативни училищни практики в СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново

„Активно учене и креативно мислене – мотивация за иновации“

 

Иновативни педагогически методи са демонстрирани в СУ „Владимир Комаров“ в периода 6.11.2019 г. – 7.11.2019 г. пред представители, учители и ученици на училищата – партньори по НП „Иновации в действие“: СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен, и ОУ „Христо Ботев“ – Бургас. Гостите активно участваха в споделените иновативни практики от учителите в начален етап.

През първия ден гостуващите бяха част от учебните активности в ІV клас под ръководството на г-жа Ангелина Джурова – учител в ГЦОУД, на тема „Замърсяване и пречистване на водата и почвата“. Те участваха на занятие с платформата Class Dojo. От творческите дейности на тема „Есен“ под ръководството на Диана Стоилова – старши учител в ГЦОУД, си тръгнаха с есенен спомен от ІІ клас. По-късно през деня бяха част от урок в музея „Българските владетели“, който се състоя в Мултимедийния център „Царевград Търнов“.

На следващия ден гостите бяха част от иновативните уроци: „Свойства на водата“ по „Човекът и природата” в ІІІ клас с Марияна Стоянова – старши учител, и „Обичам те, родино“ по „Български език и литература” с Мариана Петрова – старши учител. В учебните часове се показаха в действие методите: „Обърната класна стая“, учене чрез преживяване и учене чрез правене.

Обобщение на мобилността по НП „Иновации в действие“ е срещата разговор на тема „Мотивация за образователни иновации“, организирана и ръководена от главния учител Антоанета Дочева. Тя представи иновативния модел „Активно учене и креативно мислене в интерактивна образователна среда“, който включва съчетаване на интерактивни методи с употребата на дигитални средства и информационни технологии в обучението. Промяната на отношението към образованието, повишаване на мотивацията и интереса на учениците и родителите към учебния процес се осъществяват чрез различната организация на ЦОУД, осмислянето на учебното съдържание в практически план, въвеждането на учебни активности и творчески дейности.

Партньорите споделиха прекрасните си впечатления от участието си в иновацията на СУ „Владимир Комаров“, разказаха за иновациите в техните училища и изразиха желание партньорството да продължи.

Гости на срещата бяха Нели Николова, регионален педагогически координатор, Валери Ангелов, асистент-проект „Общностно развитие“, и Атанас Атанасов, образователен медиатор от ЦМЕДТ „Амалипе“, и председателят на Обществения съвет на училището Йончо Боянов. Всички получиха сертификати за активно участие и пожелания за успех.

Предстои мобилност по програмата на учители и ученици от СУ „Владимир Комаров“ в СУ „Йоан Екзарх Български“ – град Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!