1227 четения

По европейски проект ще учат на здравословно хранене тийнейджърите в търновското училище СУ „Емилиян Станев“

През следващите две години в търновското училище „Емилиян Станев“ ще се реализират дейности по придобиване на знания сред младите хора за изграждане на добри хранителни навици. Учениците от 15 до 17 години ще бъдат обучавани на здравословно и балансирано меню по проекта „Отговорността да се отнасяш активно към храненето като към европейска ценност“, финансиран по програма „Еразъм+“ на ЕС. Дейностите ще бъдат интегрирани в преподаването на няколко учебни дисциплини – основно химия, биология и информационни технологии.

„Отпуснати са ни почти 30 000 евро за реализиране на активностите. В проекта участват като партньори и училища във Франция, Испания, Сърбия и Кипър. Идеята е младите хора да усвоят практически знания, свързани с този проблем, който придобива все по-голямо измерение в световен мащаб. Проектът ще помогне на учениците ни по-добре да се ориентират в това как да се хранят“, обясни директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска.

В първата фаза на „Отговорността да се отнасяш активно към храненето като към европейска ценност“ ще се проведе проучване на хранителните навици на тийнейджърите, за да се види какви храни консумират и кои са възможностите за усъвършенстване на хранителния процес. След това е заложен преглед на традиционния начин на хранене в държавите – партньори по проекта.

„Анализът на хранителното меню ще даде ясен поглед на младите хора за това кое може да продължи да се приема и кое задължително да се преустанови. Ще бъдат направени пет визити, по една във всяка държава партньор. Шестима от най-добре представителите се ученици, заедно с двама учители, ще пътуват до Франция, Испания, Сърбия и Кипър. Съответно и във Велико Търново ще дойдат чуждестранни ученици. Всички ще бъдат включени в различни обучителни дейности, като например „Защо въглехидратите са вредни?“, „Има ли хранителна стойност виното?“, „Ние сме това, което ядем“ и „Как традиционната храна може да помогне да се храним здравословно“, допълни Котларска.

Учителите от школото, които са включени в проекта, са Веселка Недкова, Маргарита Бурнева, Светлана Брънкова, Владимир Андреев и Николай Савов. Дейно участие ще вземе и психоложката Наталия Любенова, която работи активно по проблема за хранителните разстройства сред младежите.

„Целевата група, към която са насочени дейностите по здравословно хранене, е една от най-уязвимите, тъй като на тази възраст тийнейджърите започват да се оглеждат как изглеждат, кой ги харесва и приемат присърце мнението на околните. Именно при младежите между 15 и 17 години се наблюдава най-голям диапазон на рязко покачване и смъкване на килограми, което е свързано с начина на хранене и на живот“, коментира Любенова.

Ще бъдат изследвани най-разпространените хранителни продукти за наличие на въглехидрати, мазнини, белтъчини и какво е влиянието им върху здравето. В часовете по информационни технологии ще бъдат създадени приложения по темата. Една от идеите е да се направи разработка, която следи дали човек се храни достатъчно бавно, защото другият проблем на съвременния начин на живот е бързото хранене.

„Имаме предишен опит по дейности за репродуктивното здраве, които ни дават смелостта да работим добре и по този проект. В ход е изработването на лого на проекта. Децата от паралелка „Графичен дизайн и изобразително изкуство” творят невероятни неща. Очакваме на предстоящата среща нашето лого да бъде одобрено за лого на целия международен проект“, заяви Милена Йорданова, координатор на проекта.

Сред заложените дейности са още издаване на вестник, информационни флаери, конференция, дебати и мултимедийни представяния.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!