3443 четения

В дирекция „Социално подпомагане“ – В. Търново, започнаха символичен протест

От вторник 48 служители на дирекция „Социално подпомагане“ – Велико Търново, носят сини лентички в знак на протест. Те настояват за увеличаване на заплатите и промяна на Националния класификатор на длъжностите в администрацията в България. Исканията са подкрепени от още десетки служби у нас, представени пред социалното министерство още през пролетта, но разговорите с централното ведомство не дали желания резултат, заяви Василка Стоименова, секретар на фирмената синдикална организация към Синдиката на административните служители при КТ „Подкрепа“ – Велико Търново.

„Претендираме за стартова заплата от 1000 лв. Към момента новоназначените взимат 680 лв. Това е обидно и несправедливо, защото работата е тежка, свързана с отговорността за много хора и почти постоянно сме на терен. С толкова ниски възнаграждения няма как да се привлекат млади кадри“, коментира тя.

Стоименова обясни, че средната възраст от социалните работници в търновската служба е 50 години, а последното масово назначение на млади хора е било преди 10 години. Текучеството в дирекцията е голямо, а желаещите да заемат освободените длъжности – все по-малко.

„Второто ни искане е свързано с това, че все още изискването за назначаване е завършено средно образование. Това трябва да се промени и критерият да е поне бакалавър. В търновската дирекция почти всички сме магистри, а някои дори имат две магистратури в сферата на социалните дейности“, допълни Стоименова.

По нейни думи и социалните работници ще носят сини лентички до уговорената срещата с министър Бисер Петков, насрочена за 14 ноември.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!