135 четения

За пръв път ученици от Велико Търново направиха възстановка на обичая „Тлака“

Народния обичай „Тлака“ пресъздадоха миналия ден възпитаници на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Във възстановката участваха членовете на Клуба по етнология „Доц. Д-р Николай Колев“ в училището, които върнаха гостите си в края на XIX – началото на XX век.

Преоблечени с народни носии, учениците разказаха за традициите на своите баби и припомниха, че обичаят „Тлака“ е свързан с обединяване на усилията на всички, които се събират, за да помогнат на домакинята в работата й. Поканените на тлака не носят собствена работа, както при седянката, а отиват и помагат при влачене, предене или чепкане на вълна, при бродиране на ризи за сватби, плетене на дантели, съшиване на хастарчета на възглавнички и др. На тлаката присъстват не само моми, но и техните майки, були, дори и бабите им. Всяка от тях помага с каквото може. През есента се помага при беленето на царевица, сладките метли и чукането на слънчоглед.

За настроението на всички се погрижиха народният певец Петър Георгиев с песента „Иванчо, мамо“ и гъдуларят Новаков със своята авторска ръченица. Срещата приключи с дружни хора на учениците от Клуба по етнология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!