13493 четения

Инж. Румен Марков, управител на „Ларж Инфрастракчър Проджектс”: С магистрала „Дунав – Егея” за 2 ч. и 50 мин. може да се стига от Русе до Гърция през Велико Търново

Предлаганият аутобан е по-къс с 20 километра и по-евтин от планирания високоскоростен път в участъка от Дунав до старата столица

 

САМО ЗА 2 ЧАСА И 50 МИНУТИ С КОЛА ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГА ОТ РУСЕ ДО МАРОНИЯ В ГЪРЦИЯ ПО МАГИСТРАЛА „ДУНАВ – ЕГЕЯ“, която е с дължина 367 км, от които в България са 327,8 км, а в Гърция – 39,4 км. Гръцкото правителство желае да я реализира, като единствено се чака съгласието на българското. Идейният проект вече е представен на вицепремиера Томислав Дончев, а вчера бе показан и във Велико Търново на специална пресконференция от инж. Румен Марков, управител на „Ларж Инфрастракчър Проджектс“.

„Германски, испански, френски, италиански и гръцки компании са сред потенциалните концесионери за строителство на новата автомагистрала и вече са дали съгласие за това. България трябва да избира дали да даде 1,5 млрд. лв. за нов, високоскоростен път с ограничени възможности, или да не плати нищо за нова магистрала. Изчислили сме, че за преминаване по „Дунав – Егея“ леките автомобили ще заплащат по 3 цента на километър, а най-тежките камиони – по 20 цента. В участъка от Русе до Велико Търново аутобанът ще е с 20 км по-къс от планирания път, както и по-евтин“, обясни Марков. Според него „Дунав – Егея” ще е част от мащабен транспортен коридор между Балтийско и Егейско море и ще съживи доста икономически изостанали райони. Проведени са разговори с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които имат интерес за финансиране на проекта, който е представен за разглеждане в ЕС за Трансевропейската транспортна мрежа до 2023 г.

ДЪЛЖИНАТА НА ПРЕДЛАГАНАТА АМ „ДУНАВ – ЕГЕЯ“ Е 367,2 КИЛОМЕТРА, ОТ КОИТО 327,8 КМ В БЪЛГАРИЯ, И СТОЙНОСТ НА ИЗГРАЖДАНЕ – ОКОЛО 1 860 520 853 ЕВРО, а в Гърция дължината на трасето е 39,4 км, като стойността за изграждането ще бъде близо 356 357 148 евро без ДДС. Магистралата е проектирана по новата ресорна наредба за скорост 140 километра в час.

Според Марков АМ „Дунав – Егея“ ще превърне териториалното и икономическо формирование, съставено от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, в бързоразвиваща се икономическа зона. Експлоатационните разходи по утвърдената магистрала Русе – Велико Търново и най-вече тези за зимно поддържане ще бъдат с около 30% по-високи в сравнение с участъка на АМ „Дунав – Егея“.

Магистралата, предлагана от Марков, дублира трасето на Агенция „Пътна инфраструктура” до с. Иваново и Две могили. След това се отклонява югоизточно от Бяла и стига до пътен възел в Каранци и се пресича с АМ „Хемус“ при Поликраище. Предвидени са още няколко пътни възела за връзка с Поликраище, Горна и Долна Оряховица, Дебелец и Килифарево, както и с Присово. Трасето минава край железничарския град и излиза на запад от комплекса „Прити“, стигайки в подножието на Арбанаси, за да влезе в тунел с дължина 2,3 км и да излезе край Присово, за да направи връзка с Дебелец и Килифарево. Проектантът предвижда и много по-малко мостове и виадукти, за разлика от утвърдения от агенцията вариант. Общата дължина на тези съоръжения от Русе до старата столица ще е едва 2,8 км. Основната част от тях ще са на територията на Горнооряховска и Великотърновска община.

Според Румен Марков високоскоростният път Русе – Велико Търново, проектиран от държавата, не отговаря на съвременните изисквания за ефективен, екологичен и безопасен автомобилен транспорт. Само една трета от трасето е автомагистрала. Основната част е двупосочен път с две ленти за движение, преминаващ през много населени места. Подобен път, а не магистрала, не е перспективен, каквато трябва да бъде основната пътна инфраструктура, и не е правилно да се инвестират значими средства в нея. Източник на финансиране на тези средства е държавният бюджет и те биха били изразходвани без особен ефект за ползвателите и обществото, вместо да бъдат насочени в други проекти, категорични са проектантите на „Дунав – Егея“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

 

5 коментара за “Инж. Румен Марков, управител на „Ларж Инфрастракчър Проджектс”: С магистрала „Дунав – Егея” за 2 ч. и 50 мин. може да се стига от Русе до Гърция през Велико Търново

 • 13.11.2019 в 13:01
  Permalink

  Звучи твърде добре за да е истина … Но ако стане наистина е по-добрия вариант от тва на АПИ. А дано се реализира и живне малко региона поне !

  Отговор
 • 13.11.2019 в 13:21
  Permalink

  Айде пак поредните малоумщини от горнооряховско-лясковската паплач.
  Въртите и сучете все да измислите че ще е по лесно да копаят тунел под Арбанаси, само за да не изпуснете магистралата.
  Не ви ли стана ясно че вашият вариант никой не го иска?
  И докато продължавате да обжалвате и бавите, през Самоводене и Поликраище хора загиват в катастрофи заради вас.

  Отговор
 • 13.11.2019 в 19:25
  Permalink

  Това е правилното трасе. Пътищата са за да свързват хората (градовете) а не да ги разделят. Най логично е трасето да следва р. Янтра….

  Отговор
 • 14.11.2019 в 15:25
  Permalink

  Тъкмо се реши горе-долу кога ще започне изграждането на Русе-В.Търново и престанаха обжалванията и хайде пак – имаме още пет варианта, върху които да се изкажат всички и да ги ожалят още пет пъти в съда. Ако я караме така и правнуците на моите внуци няма да видят нова отсечка. И аз не мисля, че избраха най-добрия вариант, който е на дневен ред в момента, но е по-добре от нищо, след като така или иначе са си го навили на пръста управниците!

  Отговор
 • 14.11.2019 в 20:06
  Permalink

  Вариантът през Момин сбор и Леденик не е в интерес на гражданите на Велико Търново.Предлаганият вариант за АМ „Дунав Егея“ с тунел под Арбанаси е най добрия вариант за държавата и триградието. Трябва бързо да се приеме и изпълнява.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!