Съдебното заседание за избора на кмет на Горна Оряховица насрочено за 15 ноември

От Местна коалиция „БСП за България“ (ПП „Алтернатива за българско възраждане“, ПП „Движение 21“) оспорват Решение N 188-МИ/03.11.2019 година на Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, за избиране на кмет на община Горна Оряховица по съображения, че не е спазен принципът за уседналост по отношение на кандидата, избран за кмет на общината. С разпореждане на съдията докладчик от 11.11.2019 г. са изискани конкретни писмени доказателства, които не са представени в пълнота от ОИК – Горна Оряховица. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 15.11.2019 г. от 13 часа с призоваване на жалбоподателя, ответника и заинтересованата страна – кандидата, избран за кмет. Разпределена е доказателствената тежест и в тази връзка са дадени указания и на страните са вменени задължения за представяне на документи.

 

СЪДЪТ ИЗВЪРШИ ОГЛЕД НА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА СЪВЕТНИЦИ В Г. ОРЯХОВИЦА

 

 

В състоялото се във вторник в Административен съд – Велико Търново, петчасово съдебно заседание по делото за избора на общински съветници в Горна Оряховица председателят на съдебния състав извърши оглед на недействителните бюлетини. За целта от Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, представиха четири чувала с бюлетини. Като основен порок е констатирано отразяване на вот за преференция на кандидат без отбелязване на политическата партия, за която е тази преференция. Доколкото протоколите от осем изборни секции не са представени с административната преписка, ОИК – Горна Оряховица, е задължена да ги представи ведно с недействителните бюлетини до следващото съдебно заседание.

 

ПРЕКРАТИХА ДЕЛОТО СРЕЩУ КМЕТА НА ОРЕШ

 

Първото от 12-те изборни дела, които вървят в Административния съд, вече е прекратено. Съдът е оставил жалбата срещу кмета на Ореш без разглеждане поради неоснователност. Не е представена жалба, отговаряща на законовите изисквания, и не са уточнени конкретните нарушения на изборното законодателство, обуславящи претендираната незаконосъобразност на обжалваното решение на ОИК – Свищов. Това съставлява пречка за по-нататъшното движение на образуваното дело, поради което оспорването е оставено без разглеждане, а производството по делото е прекратено. Така старият нов кмет Любомир Иронов вече не е застрашен от евентуално касиране на избора. Кандидатът на ГЕРБ спечели на втория тур в свищовското село и е получил 445 действителни гласа.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *