684 четения

Съдебното заседание за избора на кмет на Горна Оряховица насрочено за 15 ноември

От Местна коалиция „БСП за България“ (ПП „Алтернатива за българско възраждане“, ПП „Движение 21“) оспорват Решение N 188-МИ/03.11.2019 година на Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, за избиране на кмет на община Горна Оряховица по съображения, че не е спазен принципът за уседналост по отношение на кандидата, избран за кмет на общината. С разпореждане на съдията докладчик от 11.11.2019 г. са изискани конкретни писмени доказателства, които не са представени в пълнота от ОИК – Горна Оряховица. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 15.11.2019 г. от 13 часа с призоваване на жалбоподателя, ответника и заинтересованата страна – кандидата, избран за кмет. Разпределена е доказателствената тежест и в тази връзка са дадени указания и на страните са вменени задължения за представяне на документи.

 

СЪДЪТ ИЗВЪРШИ ОГЛЕД НА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА СЪВЕТНИЦИ В Г. ОРЯХОВИЦА

 

 

В състоялото се във вторник в Административен съд – Велико Търново, петчасово съдебно заседание по делото за избора на общински съветници в Горна Оряховица председателят на съдебния състав извърши оглед на недействителните бюлетини. За целта от Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, представиха четири чувала с бюлетини. Като основен порок е констатирано отразяване на вот за преференция на кандидат без отбелязване на политическата партия, за която е тази преференция. Доколкото протоколите от осем изборни секции не са представени с административната преписка, ОИК – Горна Оряховица, е задължена да ги представи ведно с недействителните бюлетини до следващото съдебно заседание.

 

ПРЕКРАТИХА ДЕЛОТО СРЕЩУ КМЕТА НА ОРЕШ

 

Първото от 12-те изборни дела, които вървят в Административния съд, вече е прекратено. Съдът е оставил жалбата срещу кмета на Ореш без разглеждане поради неоснователност. Не е представена жалба, отговаряща на законовите изисквания, и не са уточнени конкретните нарушения на изборното законодателство, обуславящи претендираната незаконосъобразност на обжалваното решение на ОИК – Свищов. Това съставлява пречка за по-нататъшното движение на образуваното дело, поради което оспорването е оставено без разглеждане, а производството по делото е прекратено. Така старият нов кмет Любомир Иронов вече не е застрашен от евентуално касиране на избора. Кандидатът на ГЕРБ спечели на втория тур в свищовското село и е получил 445 действителни гласа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!