255 четения

49 кметове са управлявали Полски Тръмбеш за 134 години

МОЖЕ БИ В БЪЛГАРИЯ САМО ОЩЕ ЕДНА ОБЩИНА Е НАПРАВИЛА КНИГА ЗА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ, които са я управлявали от Освобождението до наши дни. Полски Тръмбеш вече има такава енциклопедия за времето от 1877 до 2011 г. В изданието от 346 страници на издателство „Абагар” има очерци за 49-имата първенци, ръководили селището през последните 134 години. Четивото започва с Еню Караиванов и завършва с Георги Чакъров. Книгата възстановява историята на кметската институция, посочени са най-важните дела и събития на всеки управник, без да се правят изводи. Тя е поредното издание на Историческия музей в града, сътворена от неговия директор Христо Харитонов и от специалиста в търновския архив Тихомир Тонков. Събирането на информация и за двамата не е било лека работа поради липса на изворови данни за управниците, но все пак са успели да се справят прекрасно и да оставят един много ценен дар за поколенията.

 

  1. КОСТА НИКОЛОВ ПОПОВ: 2 ноември 1944 г. – 3 август 1947 г. Този кмет срещнал големи трудности със събирането на държавните доставки. В селото се зародила опозиция срещу властта заради непопулярните й мерки. Хората тънели в мизерия и нямали пари за хляб, но въпреки това трябвало да си плащат данъците – в противен случай били осъждани. Заради това се зародила и опозиция на властта. Едва след края на Втората световна война стопанството почнало да се възстановява. В селото се сформирала младежка трудова бригада „Млада гвардия”, в която се включили около 80 младежи. Бригадирите работели по една от централните улици и ползвали камионите на съветската свързочна част, разположена в Полски Тръмбеш. Останалата част от населението отбивала задължителната трудова повинност. По времето на кмета Попов в селото продължила и традицията на обществените сдружения, като през 1945 г. бил основан спортен клуб с председател Никола Гърбузанов. През трите години управление на Попов се открива Народната смесена гимназия, Народната потребителна кооперация „Труд”, първият кооперативен магазин за хранителни продукти и още куп придобивки от първите години на комунистическата власт в страната.
  2. 33. ХРИСТО МАНОЛОВ ХРИСТОВ – 3 АВГУСТ – 15 СЕПТЕМВРИ 1947 Г. Директор на началното училище и после на гимназията в Полски Тръмбеш. През 1968 г. е уволнен, навярно заради клевета, но излежава затворническа присъда .През 1946 г. организира курс за изучаване на есперанто и дори въвежда факултативно изучаване в училище. Дълги години е председател а есперантското дружество в града, което от 2002 г. носи неговото име. Кметува кратко – близо 6 седмици. От неговото управление обаче е съхранено забавно сведение – поставя въпроса за изпълнение на Закона за намаление на кръчмите и ограничаване на пиянството. Според този закон на 800 души се определя една кръчма. По това време Полски Тръмбеш наброява 3245 души и на тази основа кметството решило да има 4 кръчми.
  3. ВЪРБАН ИЛИЕВ ВЪРБАНОВ – 15 СЕПТЕМВРИ 1947 Г. – 23 НОЕМВРИ 1948 Г. По негово време се оформя списък с индустриалните предприятия, които трябва да се национализират. Сред най-известните са акционерно дружество „Лоза“, мелница „Лижев и Крушев“, няколкото дараци, дъскорезница, макаронена фабрика, циглена фабрика, маслобойни и т.н. По времето на Върбанов по указание на Народното събрание длъжността кмет се заменя с председател.

 

Продължава в следващия брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!