235 четения

Д-р Христо Димитров: „Няма доставки на безплатните ваксини за пенсионери в областта”

Идеята на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022 г. е пред провал. Това заяви д-р Христо Димитров, председател на Районната лекарска колегия във Велико Търново. Той увери, че към момента нито един общопрактикуващ медик в региона не е получил доставка на обещаните от здравното министерство противогрипни ваксини за хората над 65 години. Заложеният срок за имунизация по програмата е от 1 октомври до 31 декември, но не е ясно кога оторизираните фирми ще заредят джипитата с четиривалентния препарат. Всеки един ден забавяне е решаващ, тъй като на организма е нужно време, за да си изгради имунитет срещу вируса. Поставена в края на декември, ваксината ще е неефективна, тъй като се очаква грипът да започне точно тогава.

„Минимум две седмици са необходими, за да подейства ваксината. Освен това не вярвам пациентите да дойдат на Коледа или на Нова година да бъдат имунизирани. Не съм съгласен с това ние, общопрактикуващите лекари, да берем срама, че министерството не е планирало добре програмата”, коментира д-р Димитров.

Той изрази възмущение и от факта, че ваксините, които ще бъдат осигурени, обхващат едва 10 процента от над 65-годишните пациенти на джипитата.

„Напливът на желаещи за имунизация е пет пъти по-голям от планирания от здравното министерство. Как ние, лекарите, да изберем на кого да се постави, ако всички са подходящи. Жребий ли се очаква да теглим?“, пита председателят на Районната лекарска колегия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Д-р Христо Димитров: „Няма доставки на безплатните ваксини за пенсионери в областта”

  • 14.11.2019 в 15:49
    Permalink

    То няма платени по аптеките, какво остава за безплатни!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!