Общество

Лайънс клуб – Велико Търново, организира винена дегустация в подкрепа на три деца, болни от диабет

Благотворителна винена дегустация за три деца с диабет ще се проведе в старата столица. Инициативата се организира от мъжкия Лайънс клуб – Велико Търново, като ще се събират средства за двама малчугани от Велико Търново и един от Килифарево. Малките пациенти със захарна болест са на възраст от 7 до 10 години. Те са с тежка форма на диабет и се налага неколкократно на ден да бъде измервана кръвната им захар чрез взимане на кръв. За тях убожданията са болезнени и неприятни и за да се облекчи тази процедура, може да се приложи специален датчик, който се имплантира в мускула. Той отчита стойността безболезнено, но не се поема от Здравната каса. Устройствата за измерване на кръвната захар с помощта на сензора са закупени от родителите, но самият датчик струва около 70 долара. Действието му продължава само един месец.

Мъжкият Лайънс клуб – Велико Търново, очаква винената дегустация да събере поне 3500 лв. Тази сума ще е достатъчна за закупване на сензори, които ще стигнат за 7 – 8 месеца.

Децата, за които е организирана инициативата, са подбрани след консултация с общопрактикуващия лекар Любка Любенова. Тя прогнозира, че до 15 години заболяването ще има медицинско решение чрез имплантиране на стволови клетки. Подходящи за лечението обаче ще са само тези пациенти, на които кръвната захар е била в граници.

Благотворителното мероприятие ще бъде на16 ноември от 19:30 часа в ресторанта на хотел „Янтра”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *