334 четения

Образователни и здравни експерти от три области имаха работна среща в търновско училище

ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ, ОБРАЗОВАТЕЛНИ И ЗДРАВНИ ЕКСПЕРТИ, ДИРЕКТОРИ И УЧИТЕЛИ ОТ ТРИ ОБЛАСТИ СЕ СЪБРАХА ВЧЕРА В Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново“ на работна среща по образователния проект „Мост между действията за климата на европейско и на местно ниво“. Проектът се изпълнява с Националния доверителен екофонд. 50 училища в страната работят по проекта в момента, Община Велико Търново е представена от пет учебни заведения – ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „П. Р. Славейков“, СУ „Емилиян Станев“, ПМГ и ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево.

Инициативата е свързана с идеята учениците да разберат как потреблението на енергия влияе върху климатичните промени. В същото време те учат и как пестенето на енергия може да донесе не само екологични, но и финансови ползи, обяснява Камелия Георгиева, ръководител на инициативата.

Всяко училище, което се включи в инициативата, създава ученически екип, който преминава обучение как точно функционира енергията. След това учениците правят енергийна обиколка на сградата, в която учат, за да измерят температурата и осветеността, да проверят уплътняването на прозорците, влизат в абонатната станция, за да видят как се регулира отоплението, проучват и измерват съдържанието на въглероден диоксид в класните стаи. След това, ако се налага, правят предписания, които дават на своите съученици. Така децата се научават на прости правила и най-вече да не допускат грешки, които водят до загуба на енергия. Една от най-честите заблуди например е тази, че е достатъчно да отвориш прозореца под наклон, така обаче чист въздух в стаята не влиза. Така само се губи енергия. Другата грешка е, че не изключваме компютъра, когато не работим с него, обяснява още г-жа Георгиева и допълва, че когато учениците започнали да замерват и да наблюдават всички тези неща, те разбрали колко много енергия се губи само от един неизключен компютър.

Твърде високата температура в добре санираните училища също се оказва проблем. Затова и в срещата в търновската гимназия участват представители и на регионалните здравни инспекции на областите Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Те и педагозите дискутираха как да бъде поддържана здравословна температура в училищата, защото се оказва, че учебните заведения са масово претоплени и това разболява децата.

Куфарче с комплект измервателни уреди получава всяко училище, което решава да участва в глобалната инициатива. Децата използват уредите в работата си по предмети като биология, химия, физика и география.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *