971 четения

Пламен Мичев от треньор по тенис на маса в Италия стана претендент за титлата „Световен шампион по правене на пици”

Шеф-готвачът от Лясковец през 2020 година ще представи България на първенството

 

Виртуозът в италианската кухня Пламен Мичев от Лясковец на Четвъртия международен турнир за пицари в България спечели квалификацията за Световното първенство по правене на пици, което ще се проведе през април 2020 година в Парма, Италия. Нашенецът очарова журито със своята авторска пица „Балкани“, която съчетава уникални родни продукти от Еленския и Тетевенския Балкан. Освен шанса да представи страната в Световното първенство 40-годишният шеф-готвач спечели и първо място в категория „Пица креатива“.

Пламен е жител на Велико Търново от една година. Преди това прекарал две десетилетия в Италия, където заминал с единствената цел да се реализира като спортист. Той бил част от българския национален отбор по тенис на маса, печелил е многобройни медали от състезания и виждал бъдещето си в тази сфера. В апенинската страна бил запленен от пицата, пастата и тамошната кухня. Изкарал няколко готварски курса и започнал втора работа като пицар. Увлечението към кулинарията не било случайно, тъй като неговите родители цял живот работели в столовете за хранене на военния завод „Аркус“.

„В Италия обикалях много, бях във Венеция, на езерото Гарда и няколко курортни комплекса. Работил съм като треньор по тенис на маса и спасител. Пицарството ми беше хоби, но след известен период стана основното ми занимание. Чувствам го, все едно е заложено в кръвта ми. Посветих се на кулинарията и защото исках, когато един ден се откажа от спорта, да работя нещо, което ще е актуално навсякъде по света, и ще мога да се издържам от него“, споделя Мичев.

Върнал се в България със съпругата си, тъй като искали да отглеждат детето си в родината, то да говори свободно майчин език и да има българско самосъзнание. Веднага получил десетки предложения за работа.

„Откакто съм тук, въведох революция в правенето на пица, защото в България на повечето места няма тази култура на „отглеждане“ на тестото. У нас слагат много мая, за да стане по-бързо, и защото нямат необходимата техника за съхранение на тестото. Аз държа едно тесто минимум 24 часа, преди да премина нататък в процеса по приготвяне на пица. По този начин става много леко и не втасва в стомаха на клиентите. Така няма да се отрази на фигурата им, защото от качествената пица не се надебелява“, увери лясковчанинът.

Неотдавна той получил покана от шеф-готвачите Радостин Кирязов и Анатоли Колев, които са организатори на Четвъртия международен турнир за пицари в България. В онзи момент имал лични проблеми и мислел да не участва. Решил да се включи в последния момент и затова не му останало почти никакво време да се подготви. Състезанието се провело в периода 6 – 8 ноември в София, а конкуренти му били кулинари от 20 държави, сред които Бразилия, Нигерия, Италия и т.н. Нашенецът премерил сили в категориите „Пица класика“ и „Креатива“.

„Силата ми е в правенето на авторска пица. Тогава мога да покажа собствените си идеи и да развихря въображението си. Представих такава пица, каквато в света не е правена. Наименувах я „Балкани“, защото включих в нея съставки от Тетевенския и Еленския Балкан. Съответно зеленото сирене от Черни Вит, което е единственото с естествена плесен на Балканския полуостров, и еленски бут, отлежал кашкавал, сладко от люти чушки и тиквени семки, паста от бял трюфел, манатарки и мащерка“, разказа Пламен. Когато журито опитало неговата рецепта, дало следното становище: „Комбинирането и дозирането на съставките е перфектно, вкусът е балансиран и при консумация човек се пренася в Стара планина“.

В последния ден на състезанието била квалификацията за Световното първенство в Парма, Италия, на която повторил пица „Балкани“, но леко променил визията й. Това му донесло още едно първо място в съревнованието.

В журито били няколко световни шампиони по пица, кулинари от Италия, Франция и един шеф-готвач от България.

Мичев още не е решил с каква пица да се представи на Световното, но е убеден, че отново ще заложи на своя авторска пица. За да се класира в челната тройка, отсега започва да се подготвя за тежката конкуренция.

Лясковчанинът обясни, че за да се приготви вкусна пица, най-важното е тестото и доматеният сос да са качествени. По негови наблюдения обаче в 90% от ресторантите у нас това не е така.

Този месец той ще отвори собствено заведение за хранене във Велико Търново, където ще предлага само италианска кухня. Тази инвестиция и ново начинание са поредният мотив да остане да живее за постоянно в старата столица.

„Обичам Велико Търново. Това е градът на царете и много ми прилича на Тоскана в Италия. Има невероятна природа, много е красиво и спокойно“, заяви Пламен.

За себе си казва, че е щастлив човек, защото работи професия, която го вдъхновява, и се радва на прекрасно семейство. Шеговито споделя, че преди той готвел вкъщи, но сега основно жена му подготвя трапезата. Ако обаче ще им идват гости, отново на него се пада да сложи престилката. Синът му също има интерес към кулинарията, а когато му направили прощъпалник, за радост на таткото, хванал черпака.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!