Показаха находките от крепостта Ряховец

ВЪОРЪЖЕНИЕ, МОНЕТИ, НАКИТИ И МНОГО СНИМКИ ОТ РАЗКОПКИТЕ НА РЯХОВЕЦ СА ПОДРЕДЕНИ В ТРАДИЦИОННАТА ВЕЧЕ ИЗЛОЖБА, КОЯТО ПРАВИ ЕКИПЪТ АРХЕОЛОЗИ. Експозицията беше открита вчера в Историческия музей в Горна Оряховица.

Близо два месеца на обекта това лято работиха Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, ръководител на експедицията, и Мая Иванова и Златина Петракиева от Историческия музей в Горна Оряховица като зам.-ръководители. Научен консултант беше проф. д-р Хитко Вачев. През 2019 година за археологическите проучвания бяха осигурени 40 000 лева. От тях 20 000 лева даде Община Горна Оряховица и 20 000 лева – Министерството на културата.

Средствата бяха вложени в проучването на Северната крепостна стена и Южното подградие на крепостта, където археолозите търсиха още данни за изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията.

За четвърто лято със специалистите работиха и ученици от, X и ХI клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ от Горна Оряховица, на СУ „Максим Райкович” от Лясковец и на СУ „Емилиян Станев” от Велико Търново. Ръководител на Ученическата археологическа школа е Мая Иванова. Голяма част от снимките, които са подредени в Историческия музей в Горна Оряховица, разказват именно за работата на учениците на обекта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *